Şuanda 381 konuk çevrimiçi
BugünBugün3399
DünDün3402
Bu haftaBu hafta11123
Bu ayBu ay11123
ToplamToplam10479547
www.gorulmustur.org PDF Yazdır e-Posta
İbrahim Yalçın tarafından yazıldı   
Salı, 11 Eylül 2012 17:04


Yazının  başlığından da anlaşılacağı gibi bu bir internet sitesidir.

Bu site, içlerinde Müzisyen Serdar Türkmen, yazar Adil Okay'ın ve mühendislerin, sağlık çalışanlarının, akademisyenlerin, öğrencilerin de bulunduğu bir ekip tarafından kurulmuştur.

Politik tutsaklarla dayanışmayı hedefleyen www.gorulmustur.org adlı web sitesi, Adil Okay arkadaşımızın uzun bir dömnemdir devam eden, devrimci tutsak yoldaşlarımızla mektuplaşmaları, içerdeki devrimci seslerin dışarıya taşınması çabasının bir ürünüdür.

 

Bu site, istikrarlı ve kararlı bir çabanın sonuda ortya çıkan ciddi bir emek ürünüdür.

 

Tutsak yoldaşlarımızın dışardaki sesi solugu olmaya adydır. Desteğe, dayanışmaya ihtiyacı vardır.

 

Tutsak yoldaşlarımızın unutulmadıklarını bilmelerinin önemli bir aracı olabilmesi için yaşatılmaya da elbette ihtiyacı olacaktır.

 

Sözün kısası bu site, devrimci tutsaklarımızın sesi soluğu olmaya aday olduğu kadar, kendisine devrimci-demokratım diyen herkesin de katkısına ihtiyacı vardır.

 

 

Site çalışanlarının, bu çabaya destek olan, katkı sunan herkesin ellerine sağlık …

 

 

Neden www.gorulmustur.org

ve POLİTİK TUTSAKLARLA DAYANIŞMA ÇAĞRISI

 

Yıllardır sürdürmeye çalıştığımız politik tutsaklarla yazışma, dayanışma çabamız devam ediyor. Bu süreçte F tipleri ve diğer cezaevi tipleri hakkında çok şey öğrendik. Ancak politik tutsakların baskılara rağmen her tip cezaevinde üretmeye devam ettiğini de gördük. Zaten tecrit sayılan cezaevlerinde verilen özel cezalara rağmen. Görüş yasağına, mektup yasağına, kimi cezaevlerinde renkli kalem, 5’ten fazla kitap v.b bulundurma yasağına rağmen politik tutsakların ayakta kalma ve üretme mücadelesi içinde olduğunu gözlemledik. Tabi bu süreçte politik tutsakların “dışarıdan” yeterince mektup alamadıklarından -dolaylı olarak- şikayetçi olduklarını fark ettik. Bir tutsak için en önemli moral kaynağı: Ziyaretçi ve mektuplardır diyorlar. Gelen mektuplara sevinçlerini ifade ediyorlar.

Gelinen aşamada mahpus mektuplarının ve sanatsal ürünlerinin daha geniş bir kitleye ulaşabilmesi için bir web sitesi kurmaya karar verdik. Hem paylaşım hem mahpus ailelerine moral verme hem de okuyucuları mektup yazmaya teşvik etme amacıyla “gorulmustur.com” sitesini hazırladık. Site aynı zamanda bir arşiv merkezi haline geldi. Arkadaşlarımızın ellerindeki mektupları, mahpus fotoğraflarını, şiir-öykü ve resim- karikatür çalışmalarını derli toplu paylaşmak amacıyla arşivlemeye giriştik.  Gelen mektupları sizinle paylaşmamızın bir diğer nedeni: Hem politik tutsakların ne koşullarda yaşadığı hakkında bilgi edinmeniz, (sağlık sorunlarından, hücrelerde nasıl yaşadıklarına, günlük yaşantılarına ve morallerine kadar)  hem de verdiğimiz adreslere – içinden birine de olabilir−  sizin de yazmanız. (elbette adres havuzuna ve mektup arşivine siz de ek yapabilirsiniz) Yazmak, yazışmak önce zor geliyor ama sonra yazıştığınız insanla arkadaş oluyorsunuz. Bu da hem onun için, hem sizin için bir moral kaynağı haline geliyor.

Ayrıca el yazısı ile gelen mektupları bilgisayar ortamına geçirmek de çok zaman alıyor. Ama bir kaç arkadaşın desteğiyle bunu da başaracağız. Elbette bildiğiniz gibi, çeşitli kentlerde cezaevleriyle dayanışma komiteleri var. Tek tek veya grup, kurum olarak bizim yaptığımızın çok fazlasını yapanlar var. Onların da iletişim adreslerini sitenin “bağlantılar” penceresinde bulabilirsiniz. Biz neden bir kişi daha olmasın, neden bir web sitesi daha veya bir gazete daha olmasın diyoruz. Ve keşke diyoruz her kentte o bölgenin hapishanesine yönelik bir site olsa. Derneklerin şubeleri olsa.

Neden “gorulmustur.com”? Gelen mektuplar, ‘Görülmüştür’ mührüyle geliyor. Kimi zaman ‘sakıncalı’ sayılan cümleler karalanmış oluyor. Genellikle okumayı engellemeyecek yerlere mühür vuruluyor. Bazen de arka boş sayfalara. Ama kimi zaman da mühür, sahibinin içindeki kötülük potansiyelini gösteriyor. Buna örnek olarak Serkan Kaya ve Kamil Turanlıoğlu’nun, Sincan 1 no’lu F tipi cezaevinden yolladıkları karikatüre iyi bakmalısınız. Mühür sayfada çok boş yer varken, sunulan çiçeğin üzerine, hem de tam tomurcuğa vurulmuş. Biz de yıllar önce elimize geçen bu desenden ve 2010  -2011 yıllarında açılan “Görülmüştür- mahpus resimleri sergisi”nden yola çıkarak bu ismi benimsedik.

Bir not da, ‘Uzun zamandır elle mektup yazmadım, nasıl yazacağımı, başlayacağımı bilemiyorum’ diyen arkadaşlara. İnanın ki ne yazsanız onlar için moral olur. Günlük yaşantınızdan bir kesit yazıp yollamanız yeter. Kuru ajitatif söylemlere gerek yok. Zaten bu insanların her biri oturup bildiri yazacak kapasiteye sahip. Bu anlamda 10 yıldır 20 yıldır içeride olan insanlara dış dünyadan haber vermek, günlük yaşantı hakkında bilgi vermek, paylaşmak da çok önemli. Örneğin birçok hastalığı olan politik tutsaklar bile  yazarken yol gösterici, ufuk açıcı cümleler kuruyorlar. Ama içten içe “dışarının” (yani sizin-bizim) onlarla yeterince dayanışma göstermediğini görüp üzülüyorlar.

Bir kartpostalla da olsa dayanışmaya katılmanız dileğiyle.

“gorulmustur.com” çalışanları

NOT: Site adresi  www.gorulmustur.org

şeklindedir. Sonu com olarak çıkıyorsa doğrusunu vermek gerekir.

 

Son Güncelleme: Çarşamba, 12 Eylül 2012 17:43