Şuanda 209 konuk çevrimiçi
BugünBugün154
DünDün3402
Bu haftaBu hafta7878
Bu ayBu ay7878
ToplamToplam10476302
Uyutulan halklar PDF Yazdır e-Posta
İhsan Sağmen tarafından yazıldı   
Perşembe, 02 Şubat 2017 22:15


Uyutulma, insanın kandırılması ve farkına varamayacak şekilde objektif gelişmelerden uzak tutulması ile çevresel, sosyal ve toplumsal koşulları anlayamama halidir.

Ekonomik ve iktisadi aktifliğin gerçekten yarattığı etkileri algılamayacak düzeyde karışıklık yaratma, kavramayı zorlaştırma, olumlu siyasi düşünme mantığını bulandırma, hayal alemine sokmadır.

Günlük olarak televizyon ve gazetelerden, hazır uydurma şablon düşünceler üreterek, dizi ve skeçlerle zamanlarını geçiren halka, günün sorunlarını unutturmadır.

Televizyonlardan, tek ağızdan çıkarcasına yalan ve yanlış haber ve değerlendirme pompalayan, günler ve aylarca aynı şeyleri değişik versiyonlarla yutturmadır.

Elektik ve gaz, kira ve işe gidecek araç bileti borcunu, çoluğu ve çocuğuna bir lokma ekmek parasını götüremeyeceğini düşünemeyecek hale gelme ve getirme aşamasına uyutulma denir.

Uyumak ise, kendisine bir kere umut bağlamış halkı, safça duyulan bağlılığı ya da sevgiyi uzun ve süresiz kılarak, saman altından su yürütüp, saman üstünde uyuyan insanların altından akan suyu bilmeme durumudur.

Aydınının karanlık, proflarının pırıfısır, yöneticisinin kukla, askerinin dağınık, polisinin ilahiyatçı, işçisinin köle, memurunun kul olduğu, tek kişiye teslim olmuş durumdur uyuma hali.

Yüzde onun, yüzde doksan gelire sahip, çalışanın aç kalmamak için ekmeğe muhtaç olduğu, işsizin ve yoksulun bir paket makarnaya, bir torba patates ve kömüre oyunu verecek pozisyonda olduğu, dilenci olma halidir uyumak.

Yarın, yok olacağı yasalara, bu gün dur diyebilecekken karşı çıkmayan, sırf iaşe almak için evet diyebilen insanların horuldamasıdır uyumak.

Sinemaya, tiyatroya gidemeyen, kitabı hiç okumayan, derdinin olduğunu bilmeyen ve bilemediği için de  çare aramayan, arayanı da duymayan halkın halidir uyumak.

Benzinin veya mazotun fiyatı yükselince, arabası olan düşünsün diyen, ekmeğine taşıma zammı gelince oooo, isyan edene saldırılınca ohh olsun, üretmeyim, ama, karnım tok olsun diyendir, uyuyan.

Egemenlerin ve büyükbaşların çocuklarının askere gitmediği, yoksulun evladının şehit olarak törenlendiği, “inşallah hepinize şehitlik nasip olur” diyen bakanın var olduğu, bunu dinleyen polisin gururlandığı, halkın halidir, uyuma.

Ülkenin yüz yıl geriye götürüldüğü, buna bilmeden evet çekenlerin, akıl ve mantığın durdurulduğu, yirmi birinci yüz yılda, HAYIR, diyemeyen halkın halidir uyumak ve uyutulmak.

UYUMA ve UYUTULMAYA HAYIR..