Şuanda 60 konuk çevrimiçi
BugünBugün1053
DünDün2294
Bu haftaBu hafta7025
Bu ayBu ay40762
ToplamToplam10157317
TÜRKİSTAN NERESİ? PDF Yazdır e-Posta


Geçtiğimiz günlerde kıdemli bir CIA ajanı Özbek Ruzi Nazar hayatını kaybetti. Kendisi hakkında yayınlanan ölüm ilanında “Büyük vatansever, Türkistan’ın aziz evladı” ibaresi kullanıldı.

Neresi bu Türkistan?

Nazar’ın hayatını anlatan ve bugünkü Hürriyet’te Murat Yetkin imzasıyla yayımlanan yazıda; MHP ve kendilerine milliyetçi diyenlerle, MİT ve CIA arasındaki bağlantı Nazar özelinde açık olarak ortaya konuluyor.

SSCB’yi yıkmak için önce Nazilerle işbirliği yapan, buradan sonuç alamayınca da bir Türk ve Müslüman olarak CIA’nın hizmetine giren Nazar, Türkiye’de de faaliyet göstermiş kıdemli bir CIA elemanı…

Bu yazının konusu ise, Türkistan’ın neresi olduğunu açıklamaya çalışmaktır.

Nazar’ın ölümünün ardından yayınlanan ilanlarda MHP’lilerin ve onlarla aynı kafada olanların 1991 sonrasında yaşadıkları büyük bozgun kendisini göstermiyor ve hala “Türk Dünyası”ndan söz ediyorlar. Neredeyse yüz yıl bu olmayan dünyanın peşinden koştular ve hasretleri hüsranla noktalandı.

MHP’nin “esir Türkler” söylemi bilinir. Bu söylem aslında daha öncesinde de vardır. Türkçülük temelli milliyetçilik akımı SSCB sınırları içinde kalan esir Türkleri sürekli olarak konu yapmıştır. Nihal Atsız bu akımın bilinen isimlerinden birisidir.

Rus mezalimi altında inlediği varsayılan bu esir Türklerin kurtarılması MHP ve ondan öncekilerinin bir konusuydu.

SSCB 1991 yılında çözülerek tarihe karıştı ve “esir Türkler” de “Rus mezaliminden” kurtuldular.

Peki sonra ne oldu? Türkistan neden oluşmadı?

Bırakın Türkistan’ı Türkiye Orta Asya ve Kafkasya Türki cumhuriyetlerinin bazılarından kıçına tekme vurularak neden kovalandı?

Okurların da bildiği gibi Orta Asya ve çevresinde bulunan bütün kavimler Türk sayılır. Bu anlayış uyarınca Moğol olan Atilla’ya da sahip çıkarız!

Çinlilerin Türk kavimlerinin istilasını önlemek için Çin Seddi inşa etmesini övgüyle anlatırız. Yine Çinlilerin “Türkün atının ayağının bastığı yerde ot bitmez” sözünü ise hatırlamak istemeyiz.

Orta Asya’daki Türk boyları tarihi sadece Çinlilerle değil, Türklerin kendi aralarındaki savaşların da tarihidir. Resmi tarihe göre bu savaşların nedeni Çinlilerin yaptığı kışkırtmalar olmakla birlikte, sonraki yıllarda da Türkün Türkle kavgası sürmüştür.

Türkistan neresidir, sorusuna kesin cevap vermek kolay değil çünkü Orta Asya ve Kafkasya’daki herkes Türk sayılıyor, gerçekte ise böyle değil…

Azerbaycan, Özbekistan, Türkmenistan, Kırgızistan’ı Türkistan’a dahil etmek mümkündür. Buna Kazakistan da katılabilir. Harita kimi Türk saydığınıza göre daha da genişleyebilir.

Türkistan adı verilen ve resmi olarak gerçekte bulunmayan bu geniş alan 19. yüzyılda Çarlık Rusyası tarafından sömürgeleştirilir. Çarlık bu amaçla “Çerkez soykırımı” olarak bilinen büyük katliamı da yapar. Çok sayıda Müslüman Çarlık Rusyası topraklarından Osmanlı İmparatorluğu dahilindeki Anadolu’ya göç eder.

Birinci Dünya Savaşı’nda Osmanlı ile Avusturya-Macaristan İmparatorluğu dağılır. Çarlık Rusyası da bir imparatorluk olarak tarihten silinir ama yerini yaklaşık aynı sınırlarda SSCB alır.

Burada bir parantez açarak, sosyalist ülkelerin tarihinin ancak sosyalizm öncesi de bilinerek iyi anlaşılabileceğini belirtmek gerekir. Çarlık Rusyası’nın tarihi de Petograd ve Moskova’dan ibaret değildir.

Türkistan için ilk savaşan Enver Paşa’dır denilebilir. İttihatçıların önemli isimleri Birinci Dünya Savaşı’nın kaybedilmesinin ardından doğuya çekilirler. Bakü kenti İttihatçılar tarafından ele geçirilir ve yaklaşan Kızıl Ordu’ya teslim edilir. Ne ki, Bolşevikler Enver Paşa’yı Anadolu’da şekillenen ve Mustafa Kemal’in ön plana çıktığı işgale karşı mücadelenin önderi olarak tanımayı kabul etmezler.

Enver Paşa Türkistan’ı kurmak amacıyla Bolşeviklere karşı savaşırken ölür.

Sarıkamış’ta yaklaşık 80 bin kişiyi soğuktan dondurarak öldüren Enver Paşa’nın buna rağmen neden “milli kahraman” sayıldığını sanırım anlamışsınızdır.

Devam edelim ve yeniden soralım: 1991’de SSCB’nin dağılmasının ardından Türkistan neden kurulamadı?

Azerbaycan, Özbekistan, Türkmenistan, Kırgızistan, Kazakistan bağımsız devletler oldular ama aralarına Rusya Federasyonu (RF) bünyesinde kalan Kafkasya’dan bazı halkları da alarak neden Türkistan'ı kuramadılar?

Dahası, bu ülkelere ağabeylik yapmaya kalkan Özal dönemi Türkiyesi büyük hayal kırıklığına uğradı.

Bu dönem aynı zamanda Türkiye alt emperyalizminin ilk dönemidir. Eskiden SSCB sınırları içinde olan şimdi ise bağımsız cumhuriyetler haline gelen bu ülkelerde etkinlik yarışı başlamıştır. ABD’nin amacı zengin enerji kaynaklarına sahip olan bu ülkelerin RF etkinliğine girmesinin önlenmesidir. Bunun için özellikle Türkiye’ye güvenilir. Bu güven haksız da değildir. MİT ve CIA ile yakın bağı olan milliyetçilerin yıllardır süren “esir Türkler” söylemi gerçek kabul edilmektedir. Bu Türkler artık kurtulmuştur ve Türkiye de bunların üzerinde kolaylıkla otorite kurabilir.

Türkiye alt emperyalizminin ilk döneminde hedef alan Kafkasya ve Orta Asya, amaç da “Büyük Türk Dünyası”dır. Özal da “Adriyatik’ten Çin Seddi’ne kadar 200 milyonluk  Türk dünyası” diyerek bu amacı ifade etmişti.

Bu süreci 2000 yılında yayımlanan “Alt Emperyalizm ve Türkiye” kitabında anlatmıştım.

Türkiye bu geniş alandaki egemenlik mücadelesini kaybeder, RF ağır basar.

Bu kadar da değil…

“Türk kardeşlerimiz” Anadolu Türklerine hiç de iyi davranmazlar.

“Tek millet iki devlet” sözleriyle yaklaşılan Azerbaycan, kayıtsız şartsız Türkiye’nin yanında yer almaz; tersine RF ile iyi ilişkisini sürdürür. Türkiye şimdiki devlet başkanı İlham Aliyev’in babası Haydar Aliyev’i devirmek için darbe yapmaya bile kalkar, beceremez.

Özbekistan ise tutumu en katı olandır. Orta Asya ülkelerinde açılan Fettullah Gülen okullarını ilk kapatan ülke burasıdır.

Özbek kendisini Türk olarak görmez ve Türk denilmesini hakaret olarak bile değerlendirir. O Özbektir, Türk değildir. Bu nedenle Ruzi Nazar’ın Türklüğü de kendinden menkuldür. Ne Özbekler Türktür ne de Türkistan diye bir yer vardır ve büyük hayal kırıklığı yaşanarak görülmüştür ki, böyle bir yer olmayacaktır.

Orta Asya’daki petrolü ve doğal gazı Avrupa ülkelerine kadar taşıyacak ve Türkiye’den geçecek Nabucco boru hattı neden hayata geçmedi dersiniz?

Türkmenistan ve Kazakistan boruyu verimli çalıştıracak ölçüde petrol ve doğal gaz vermeyi kabul etmediler, bunun yerine RF ile anlaştılar.

Bakü-Ceyhan boru hattı da Azerbaycan yeterli petrol vermediği için tam kapasiteyle çalışamıyor.

Azeri’nin, Özbek’in, Türkmen’in, Kazak’ın Anadolu Türk’ünü taktığı yok…

1990’lı yıllarda milliyetçilerin “esir Türkler” söylemi sönüverdi.

“Türkistan’ın büyük evladı” belirlemesinin gazete ilanından başka geçerliliği kalmadı.

Türkistan yok ve olmayacak da…

1992 yılında Kazakistan’ın başkenti Alma Ata’yı, Özbekistan’ın başkenti Taşkent’i ve Azerbaycan’ın başkenti Bakü’yü görmüş ve bu ülkelerdeki yazar ve şairlerle söyleşiler yapmıştım. Bunları o yıl Yazın Dergisi’nde yayınlamıştım.

Yazar ve şairler bu ülkelerde Türkiye ile karşılaştırılamayacak kadar otorite sahibiydiler. Sözleri en azından dikkate alınırdı. Hepsi de Türkiye’ye umut bağlamıştı ve şikayetleri aynıydı: komünistler.

1991 sonrasında komünist mi kaldı diye sorarsanız, aynı insanlar örgütlerinin adını değiştirmiş olarak yine iktidardaydılar. Eski KP’lerin adı değişmişti ama kadro aynıydı. Ülkede rüşvet ve yolsuzluk artık açıkça yapılıyordu.

“Azerbaycan’da tek mafya vardır, o da devlettir” sözü aslında diğer ülkeler için de geçerliydi.

Komünistler marksizm-leninizm elbisesini çıkarıp, otoriter burjuvazinin elbisesini giymişler ve bunu da oldukça hızlı yapmışlardı.

Türkiye bu alanda RF ile ekonomik olarak yarışamayacak kadar zayıftı. O yıllarda Güney Kore’nin bile bu alana yatırımları daha fazlaydı.

Türkiye bu kez kültürel egemenlik kurmayı denedi. Türk Lehçeleri Sözlüğü yayımlandı, Türk kurultayları düzenlendi ama sonuç alınamadı.

Değişik halkların birbirine yakın diller konuşması, onlar arasında özel bir yakınlık kurulmasını gerektirmez. Kuzey İrlanda ile İngiltere de aynı dili konuşur ama bu durum aralarında yıllar süren savaşın yaşanmasını engellemedi.

Türkistan bitti!

Yüz yıllık hayal meğer yokmuş!