Şuanda 249 konuk çevrimiçi
BugünBugün550
DünDün2294
Bu haftaBu hafta6522
Bu ayBu ay40259
ToplamToplam10156814
Nebil Rahuma kim(ler) tarafindan olduruldu? PDF Yazdır e-Posta
Ibrahim Yalcin tarafından yazıldı   
Cuma, 30 Ocak 2009 21:01


Ibrahim Yalcin : Mehmet Yavuz ‘un ; A .Y. nin anlatimlari ile kaleme aldigi «  NEBILI OLDUREN  METE OZER » baslikli yaziyi okudum.  Adi gecen yazida, YALCIN KÛCÛK’un «  aydin uzerine tezler » kitabinda Nebil’in ôldûrûlmesine iliskin bôlûmûn,   benim  tarafimdan,Yalcin Kûcûk’e soylediklerime  dayanarak yazildigi soylenmektedir. Dogrudur, ben , 1 Mayis 1986 tarihinde Ankara Karakusunlar kôyûnde yalcin Kûcûk’u evinde ziyaret ettigim ve bu konuyu uzun uzun konustuk.  Yalcin KÛCÛK  bu ziyaretimde bana , «  itirafcilarin itirafi » adli bir calismasi oldugunu ve  konuya iliskin elinde onemli dokumanlari bulundugunu sôyleyerek bazi konularda dûsûncelerimi sordu anlattim. Dursun Karatas bôlûmûne girmemesini ozellikle belirttim ve bu konudaki kaygilarimi kendisine anlattim. Hakli bulmus olmali ki, sonradan bu konuya deginmedigini  de gôrdûm. NEBIL Yoldas’in haksiz yere ve sacma sapan gerekcelerle ôldûrûldûgûnû,  konuya iliskin bildiklerimi ve yazilanlardan ote konusulanlari anlattim ve dusuncelereimi soyledim. Nebil Yoldas’in itibarinin iadesi icin ‘ …Ozellikle sizin tarafinizdan bunlarin yazilmasi gerekir’  diye ozellikle rica ettim. Anlattiklarimi orada not etti ve kitap ciktigi zaman gôrdûmku anlatilanlar genellikle benim tarafimdan kendisine aktarilan dogrulardir. Genellikle benim tarafimdan anlatilanlar diyorum cûnkû , kitap ‘da, yazar’in, HDO iddianamesinden de yararlandigi anlasiliyor. Iddianamede yapilan alintilar bunu gosteriyor. Ote yandan, Mehmet YAVUZ ;  A .Y. nin anlatimlariyla kaleme aldigi yazida , Nebil yoldasin GÛNGOREN’de  ATES TUGLA FABRIKASI  civarinda bir yerde gômûlû ôldûgûnu da ,Benim, Yalcin Kûcûk’e  anlatimlarimdan kaynaklandigi  gibi bir anlam cikiyor. A .Y. ‘…kitapta anlatilan Gûngoren’de Ates Tugla’nin yanindaki bir yere gômûlme ifadesi Ibrahim YALCIN’a aittir ama ben bunun dogru oldugunu sanmiyorum’ diyor. Evet ,dogru degil cûnkû ; o soz bana ait degil veY. Kucuk’un adi gecen kitap ‘inda ki bu ifade HDO iddianemesinden alinmistir.   

 

Bu kisa aciklamadan sonra , Nebil yoldas’in, kim yada kimler tarafindan ôldûrûldûgû konusuna gecebilirim. Ônce belirtmek gerekiyor,kim yada kimlerin ôldûrdûgû bu gûn icin fazla bir anlam ifade etmiyor. Bugûnun sorunu, yoldasin ôldûrûlmesi icin karar alanlar yada aldiranlar vede yoldasimizin nerede oldugudur. Nebil yoldasin nerede oldugunu  ogrenmek icin ôldûrûlmesine karar verenlerin kimler oldugunu belirlemek gerekiyor. Bu konuda  METE ozer’in mutlaka konusmasi gerek . Uzun bir sure ônce doktor olarak istanbul’da bir hastahanede calistigini duymustûm.Emin olmamakla birlikte bunun arastirilmasi gerekiyor. Ote yandan ,nebil yoldasin ôldûrûldûgû dônem , Mete ile en yakin iliski icersinde olanlarin, karar asamasinda olmasalar bile olayin tûm ayrintilarini bildikleri kesindir. Bu bakimdan , SADIK VARER ile SALIHA NAZLIKAYA’nin ( SALIHA’nin kiz kardesi de dahil) mutlaka bildiklerini anlatmalari gerekiyor. yoldasin cesedine ulasabilmek icin buradan baslamak kesinlikle ônemlidir.

 

1980 yili aralik ayinda ben yakalanmadan  bir hafta yada on gûn ônce Saliha ile kendi istegi uzerine istanbul’da  Yeni bosna  civarinda gorustuk. Bana, Nebil yoldas’in, HDO adina silah alinmasi icin para verdigini ve artik buna gerek kalmadigi icin parayi  almak uzere Nebil ‘in talimati  ile kendisinin geldigini soyledi. Kendisine, bana bu nedenle bir para verilmedigini, bu konunun konusuldugûnu ama para verilmedigini soyledim. Bana verilen para’nin, silah  alimi icin olmadigini , bizim ihtiyacimiz oldugu icin Ziya ERDONMEZ’den talep etmem uzerine, Ziya’nin  Nebil ile yolladigi bir miktar altin oldugunu soyledim. Bu konusmadan Bir hafta ônce Ziya ERDONMEZ  Kadikoy nufus idaresi baskini sirasinda Haydarpasa ust gecidi’ nde jandarmalarla girdigi silahli catismada öldûrûlmûstû. SALIHA ‘ya , ‘ Ziya ôldû ama, nebil bu olayi biliyor. Bu nedenle para  verilmedigini bildigi halde nasil sizi yollar’ dedim . Orada bana, ‘…galiba bir yanlis anlasilma olmus biz oyle biliyorduk,mesele yok ‘ dedi. Ben kendisine Nebil’ i sordum. Adana’da oldugunu,yakinda gelecegini,  geldiginde  beni gormesini soyleyecegini sôyleyerek gitti. Sonradan ogrendime gore nebil yoldas o tarihten bir ay kadar ônce ôldûrulmus.Saliha Nazlikaya, Nebil yoldas olayini  en iyi bilenlerdendir.

 

Nebil’i ôldûrdûgû soylenen kars’liya gelince. Bu konudaki en dogru adres Cemil ORKUNOGLU olmali. Nebil yoldasin ôldûrûlmesine siddetle karsi cikanlarin basinda o dônem HDO davasinda yargilanan KARS’li ‘ oligarsi KEMAL’ ve Muharem KAYA isimli arkadaslar halen Istanbulda’dir . Ozelliklle oligarsi KEMAL’in HDO iddianamesine de yansiyan konuya ilskin ve bu olaya siddetle karsi cikan disariya yazilmis mektuplari var, mektup’ta ; ‘… ARAP’i -nebil kasdediliyor- tutukladiginizi duyduk, eger onun kilina dokunursaniz bizde buradakilerin hepsini ôldûrecegiz haberiniz olsun’ diye yaziyor. Bu mektuplar kime yazildi ? Oligarsi Kemal’in  bu konuda bildiklerini soyleyecegi ve yoldasimizin cesedine ulasmada yardimci olacagini tahmin ediyorum. Nebil Rahuma yoldas, Mete OZER’in kurguladigi ve yonlendirdigi bir senaryo sonucu ôldûrûldû bu kesin.Bu konuda, gecmiste de bugûn de hicbir suphem bulunmuyor. Hapishane’de her karsilastigimizda benden ozellikle uzak durmasi  ve tam bir suclu psikolojisi icersinde olmasida bu yuzdendi. Bu senaryonun bas aktoru olan, Emine ERDOGAN’in da ayni sekilde Mete’nin yonlendirmesinde oldugunu dûsûnmek gerektiginin de altini cizmek istiyorum. Emine ERDOGAN’i cok iyi taniyanlardan birisi olarak  sôylûyorum.Universite yillarinda Ziya ERDONMEZ yoldasla ilk tanisikliklari ve arkadaslik surecinden beri tanidigim icin sôylûyorum. Bunlarin bilinmesi gerekiyor, Nebil yoldasin ahlaki degerlere karsi hassasiyetini bilmeden, onun hakkinda yapilan spekulasyonlara  inananlarimiz oldugunu biliyorum.  

 

1976_80 yillari arasinda,   Istanbul  yeni bosna’da,  Muzaffer  ve Mukaddes ERDOGAN adli  iki kardesi o donem istanbul’da bulunan  cogu arkadasimiz bilirler.Bunlarden Mukaddes’in Nebil yoldasa olan sevgisini de bir cogu bilir.Mukaddes’in, Nebil yoldas’a sirilsiklam asikoldugunu, hepimiz gibi nebil yoldas’da biliyordu.Bu kiz arkadasin Nebil’e olan hayranligi hepimizi hayrete dusurecek kadar ileri boyutlarda olmasina ragmen, bir gûn olsun nebil yoldas’in bu arkadasa baska gozle baktini goren olmamistir. Hatta bir gûn, Muzaffer arkadasin bana gelerek  «  nebil ile konusalim, kardesimin nebil’e karsi zaaflarini sen de biliyorsun, isterse evlendirelim » teklifi uzerine nebil ile saka yollu konustuk. ‘ … hayir, o benim yoldasimin kardesi ayrica sempatizanimiz, benim kardesim sayilir  dogru olmaz ‘ dedigini biliyorum.Nebil yoldas ôldûrulmeden 7 ay kadar  ônce, Muzaffer’in bir oglu oldu ve ismini NEBIL koydular. Nebil, bugûn 29 yasini bitirmek uzere.. Boyle bir insanin ,yoldasinin hanimi ile farkli bir iliskiye girebilecegine kesinlikle ihtimal vermiyorum. Nebil yoldas’i ôldûrenler, ôldûrtenler,bu konuda sessiz kalanlar,bildiklerini soylemeyen, soylemek istemeyenler bir kere daha dûsûnmelidir. Bu yigit militani, bu guzel insani, bu gozu pek devrimciyi mucadeleden koparttiklari bir yana ailesinden, topragindan kopartmasinlar. Cesedinin bulunmasina yardim etsinler, bildiklerini soylesinler. 

 

Nebil Rahuma, ALI CAKMAKLI yoldasin ôldûrûlmesine karsiydi. Cakmakli olayi’inin, Mihrac Ural’in  yonlendirmesi oldugunu biliyordu ve Mihrac’a olan ofkesini acik acik sôylûyordu. ALI ÇAKMAKLI’ya karsi bir misilleme olarak Nebil Yoldasi katleden cahiller, birlikte olduklari yoldaslarini tanimiyorlardi demek dogru degil.tanidiklari icin ôldûrduler. Ônce karar verdiler, sonra verdikleri kararlarinin zeminini hazirladilar. Hazirladiklari zemin,tipki, Ali Cakmakli’da oldugu gibi yalan ve iftiralar uzerine kuruluydu. Nebil’in, ACILCILER orgutune para aktardigi yalanini uydurdular. Bu yalanin o zamanki canli sahidi, benim kadar, ZIYA Erdonmez ‘dir .Cûnkû, bahsedilen para bana verildi. Parayi, ben ZIYA’dan talep ettim ve  Ziya,  Nebil vasitasiyla bu parayi bana ulastirdi. Bu bakimdan, Ziya’nin bu nedenle Nebil’i suclamasi imkansiz.Her yol METE OZER ve o Mete’nin en yakin cevresinde bulunanlara cikiyor.

 

Vicdanlarinin sesine kulak verdikleri taktirde her sey acik secik ortaya cikacaktir.Turkiye sol hareketinin ortak degeri Nebil yoldasimizi  mezarisiz kefensiz birakmayalim                                                                                                                                       

 

Son Güncelleme: Pazar, 31 Ekim 2010 16:23