Şuanda 20 konuk çevrimiçi
BugünBugün2196
DünDün1137
Bu haftaBu hafta5916
Bu ayBu ay26918
ToplamToplam10188972
EXIT-ÇIKIŞ PDF Yazdır e-Posta
İhsan Sağmen tarafından yazıldı   
Perşembe, 25 Ağustos 2016 19:16


Hava alanlarında bilirsiniz ki, yabancı dillerde ve ülke dilinde, giriş ve çıkışları gösteren yeşil renkli yazılar bulunur.  Yönlendirme  işaretleriyle birlikte, Exit-Çıkış  gibi yön oklarıyla şablon olarak yazılmış bu işaretin bir gün gelip bir insana garip bir hikaye olacağını belki düşünemezdiniz.

Cahit hoca aklına eser, der ki, Avusturya’ya gidip eski dost ve arkadaşlarımı göreyim, alır bir uçak bileti, istikamet Viyana havaalanı, biner uçağa, doğaldır ki, heyecan vardır içinde, arkadaş ve dostlarını görecektir. Hele ki, can dostu ve yoldaşı orada onu bekleyince daha bir heyecan basar, iki saatlik uçuş sonunda uçak iner hava alanına, unutmadan söyleyeyim; uçak içinde sigara ve içki de alır. İki şişe rakı, dört karton sigara, sırt çantası omuzunda acele eder ve çıkışa yönelir.

Merdiven ve koridorları hızla geçip, bekleme yerinde almaya gelen yoldaşı İbrahim de oradadır. Fakat küçük bir sorun vardır, Cahit hoca Exit yazısının yönünü karıştırır. Farklı yöne gider ve aynı noktaya gelir. O arada acemi olduğunu anlayan güzel bayan gümrük polisi nazikçe Cahit hocaya yaklaşır, nasıl yardımcı olabilirim der, ama, hoca Avusturya Almancasını tam olarak anlamadığından, sadece onun güler yüzünden ve Türkçe söylediği İstanbul Ayasofya gibi kelimelerden çıkardığı, ülkemize turist olarak geldiğini öğrenir.

Cahit hoca polis bayanın sıcak karşılamasından etkilenir ve onun bu yakınlığı, sevecen davranışı içini gıdıklamaya heyecanlandırmaya başlar. O arada kendi uçağından inenlerde Exit yazısının doğru çıkışına yönelmişlerdir.

Telefonu yabancı ülke konuşmalarına kapalı olan, Cahit hoca, telefonu çıkarır polis bayana gösterir bu numarayı araya bilir misiniz der.

Polis, numaraya bakar- Moment, moment eliyle bekle işareti yapar. Kadının o sevecen ve dostane yüzü gitmiş yerine yüz hattı, emreden ve ciddi, sorgulayan, gergin kadın yüzü oluşmuştur.

Cahit hoca elindeki rakı ve sigaraları kontrole tabi tutularak, x ray cihazından röntgeni çekilir. Dört karton sigara çıkar. O arada bir tercüman çağrılır, hoca derki, bu sevecen yardım sever kadın neden böyle değişti  merak ettim. Tercüman gösterdiğin telefon numarası Fransa numarası olunca kadın değişmiş, çünkü, Avusturyalılar Fransızları sevmezler, sakın onlara Fransızca konuşmayın başınıza iş alırsınız.

Cahit hoca, İbrahim’den yardım isteyecek, fakat korkuyor iş karışmasın diye. O arada üç karton sigaraya el koyarlar ve çöpe atmak isterler. Cahit hoca sigaraları kurtarma niyetindedir. Üç karton sigaraya 160 Euro vereceksiniz deyince yüz hattı değişir. Sonra İbrahim parayı öder ve alırlar. Dört karton sigara 240 Euro ya gelir.

Cahit hoca sırf acemiliğinin ve hızlı hareketin yüzünden uğradığı zararı hiç unutamamaktadır.

Hiç unutamadığı ise, İbo’nun”yav gardaşım sigara kaçakçısı Cahit, cezayı ödeyen benim” demesi. Diğer dost ve arkadaşlarının dilinden düşürmedikleri bu Exit hikayesi, Fransa’da ‘Sortie’ şeklinde çıkış olan tüm dillerde söylenerek gırgıra alınan Cahit hoca, “Kardeşim uçaktan inince ilk Exit yazsını iyi görmem lazım” diyor. Eeee cezayı ödeyecek can yoldaşı İbo yok artık.

Cahit hoca, köyde yanıma geldi, hikayeyi anlatınca tekrar gülmeye başladık. “Ben tekrar hata yaparsam cezayı İbo’dan daha önce kestim, tüm özel eşyalarına el koydum” dedi, saatini koluna takmış ve gezi çantasını ve gömleğiniz bu çantanın içinden çıkardı. O an gözlerime yaş doldu, İbrahim Yalçın Küçük Yapalak köyünde kabrinde yatarken, özel eşyaları Cahit hoca ile seyahatte, işte yoldaşlık böyle bir şey…..

Seni saygıyla anıyoruz İbrahim…..