Şuanda 36 konuk çevrimiçi
BugünBugün808
DünDün2801
Bu haftaBu hafta7329
Bu ayBu ay28331
ToplamToplam10190385
HDP "Evet" derse... PDF Yazdır e-Posta


Facebook dahil internette pek dolaşmıyorum ama HDP’nin AKP ile gizli görüşmeler yürüttüğü, bu nedenle “evet” diyeceği en azından referandumu boykot edeceği konusundaki haberler benim bile gözüme çarptığına göre demek ki az değil…

Buna karşı çıkan bazıları da HDP’ye yönelik olarak 7 Haziran öncesinde de böyle bir kampanya açıldığını belirterek bu partinin “Hayır” konusundaki tutumunun açık olduğunu savunuyorlar.

Bu konuda HDP’nin tutumu bence de açık ama bu belirlemeler nereden çıkıyor?

Öncelikle belirtmek gerekir, 7 Haziran öncesinden farklı bir durum bulunuyor. 7 Haziran öncesinde bir bölüm CHP’linin ve hatta az da olsa bazı MHP’lilerin HDP’yi seçmesi söz konusuydu. Amaç HDP’nin barajı aşıp TBMM’ne girmesiydi. Bu olmazsa, CHP ve MHP ne kadar oy alırsa alsın AKP anayasayı değiştirebilecek çoğunluğa tek başına ulaşabiliyordu.

CHP’den HDP’ye oy gitmesini engellemek için bir bölüm CHP’li “HDP’nin de başkanlık istediğini, bu konuda Öcalan ile AKP’nin anlaştığını” yayıyordu. Bu kampanya pek etkili olmadı ama hiç etkisinin olmadığı da söylenemez.

Yılların sağcısı Nazlı Ilıcak bile HDP’yi seçeceğini açıklamıştı.

Şimdi farklı bir durum bulunuyor. Bir partiden ötekine oy gitmesi söz konusu değildir. Referandumda “evet” ya da “hayır” cevabı verilecektir.

“Hayır” şu andaki duruma göre yaklaşık on puan önde görünüyor ve AKP arayı kapatmak için her yolu deneyecektir.

Bu yollardan bir tanesi, “HDP’liler ‘evet’ diyecekler” söylemidir.

AKP’liler biliyor ki, solun bir bölümü apaçık tuzaklara atlamaya pek meraklıdır. Önce davranır, sonra düşünür. Bunlar “HDP’liler ‘Evet’ diyecek” söylemine kesin olarak karşı çıkacaklar, AKP de “Görün bakın kimler ‘Hayır’ diyor; ‘Hayır’ diyen HDP ile beraber olacak demektir” söylemiyle “Hayır” diyecek CHP ve MHP’lileri daha fazla etkilemeye çalışacaktır.

“HDP, AKP ile anlaştı; ya ‘Hayır’ diyecekler ya da referandumu boykot edecekler” sözlerinin bir bölümü de CHP kaynaklıdır. Bu insanlar referandumda bile HDP ile aynı tutumu almaktan rahatsızlar ve “HDP ‘Evet’ der” söylemine de bu nedenle sarılıyorlar.

CHP’lilerin ve “Hayır” diyecek MHP’lilerin HDP ile ilgili olarak “Evet” söylemine inanması yararlıdır. Bu söylemi düzeltmeye kalkmak aklı başında insanlara düşmemelidir. Bırakın böyle inansınlar ve gönül rahatlığıyla “Hayır” desinler. Onların böyle inanması “Hayır”ı savunanların çıkarınadır.

Provokasyona ve asılsız söylentilere düşmeye hazır insanlar var oldukça AKP’nin numaraları bitmeyecektir.

 

Tabii ki yapacaklar, onların yapması bazılarının buna düşmesini haklı çıkarmaz!