Şuanda 47 konuk çevrimiçi
BugünBugün961
DünDün2801
Bu haftaBu hafta7482
Bu ayBu ay28484
ToplamToplam10190538
Sayının önemi ne istediğine göre değişir! PDF Yazdır e-Posta
Engin Erkiner tarafından yazıldı   
Pazartesi, 10 Temmuz 2017 07:17


Maltepe Mitingi’ne kaç kişi katıldı? Katılımla ilgili spekülasyonlar bu tür mitingler için yeni değildir, sayı önemli de değildir. Yıllar önce Ankara’da yapılan Cumhuriyet mitinginde de benzeri yaşanmış, hem de üniversite mezunu koskoca insanlar “kortej uzunluğu şu kadar, metrekare bu kadar” hesaplarına girerek farklı sayılar üzerinde tartışmışlardı.

Katılım büyüktü, önemli olan budur. Bir milyon muydu yoksa dört milyon muydu, bunu tartışmanın anlamı yok.

Katılım sayısı ister bir milyon isterse dört milyon olsun tamamı atanmış kişilerden oluşan, emirlerin dışına çıkan olursa hemen açığa alınan, “salla başını, al maaşını” kafa yapısının hakim olduğu adalet mekanizmasının adaletli işlemesini sağlamanız mümkün değildir.

Dört milyonluk katılım sayısı bile adalet mekanizmasını düzeltmeye yetmez; bunun için miting kalabalığı değil, başka şeyler gereklidir. Adaletsizliği kabul etmediğinizi eylemli olarak göstermek ve bunu sürdürmek gereklidir.

Sosyal medya sayesinde insanlar nerede bulunurlarla bulunsunlar hemen her şeyi öğrenebiliyor. Sosyal medyadaki bir haberden ne anladığınız, onu nasıl okuduğunuza bağlıdır. Aynı haberden insanlar birbirinden çok farklı sonuçlar çıkarabiliyor.

Hamburg’daki G-20 protestosu örneklerin sonuncusudur. Sanılıyor ki, esas olarak otonomlar –bazıları anarşistler diyor- gösteri yapmış. Halbuki sosyal medyada olsun, gazeteler ve televizyonlarda olsun büyük mitinge katılım sayısının en az yüz bin tahmin edildiği defalarca belirtildi. Otonomlar en fazla 2000 kişiydi. Bu bir yandan düşük bir rakamdır, bir yandan da hayli yüksektir. Sokak çatışmasında tecrübeli, nereye nasıl saldıracağını bilen 2000 kişi büyük rakamdır. Hareket tarzlarını izleyince günler önce kente gelip keşif yaptıklarını, hangi sokak nereye çıkar, hangisi çıkmaz sokaktır bildiklerini anlıyorsunuz.

Sayının önemi neyi hedeflediğinize göre değişiyor. Eğer amacınız 100 bin kişilik gösteriden önce lüks arabaları yakıp bazı mağazaları talan ederek böyle bir protesto türü sergilemekse, yüksek polis sayısına rağmen bunun için 2000 deneyimli kişi fazlasıyla yeterlidir.

Emekli bir polis müdürü Hamburg’da polisin uyguladığı şiddeti, “Burası Türkiye gibi oldu” diyerek eleştirmişti. Gerekçesi, polisin otonom veya değil herkese saldırmasıydı. Büyük kalabalık henüz kente gelmemişti ama gösteri yapanlar yine de otonomlardan ibaret değildi. Türkiye’de polisin ayrım gözetmeksiniz herkese saldırması, herkese –hem de Ankara’da olduğu gibi zehirli sayılabilecek- gaz sıkması uzaktaki ülkelerde bile biliniyor.

TC Dışişleri Bakanlığı da G-“0 Zirvesi’nde Erdoğan’a yapılan muameleye kızdığından olsa gerek, “sergilenen polis şiddeti karşısında endişeli olduğunu” açıklamış!

O kadar şiddet yaşandı, tek ölü bulunmuyor; eklemeyi unutmuşlar!

Bir bölüm insan Maltepe mitingi ile –bir zamanların Cumhuriyet mitinglerinde olduğu gibi- epeyce bir zaman idare eder artık…

Büyük bir kitlenin toplanmasını devrim arifesi sananlar da çıkabilir, kendiliğinden önemli gelişmelerin gerçekleşeceğini sananlar da…

Yarın şu veya bu mahkeme “artık bu kadar da olmaz” cinsinden karar verecek ve katılanlar dört milyon kişi bile olsalar sadece izlemekle yetinecekler…

Erdoğan daha geçen gün Demirtaş ile ilgili olarak yargıya talimat vermedi mi?

Bir bölüm insan “dört milyon” ile –büyük abartma ama olsun- bir süre idare etsin…

Bakalım ne zaman uyanacaklar?

Dört milyonun Kılıçdaroğlu’nun konuşmasındaki taleplerin tekinin bile gerçekleştirilmesi için yetmeyeceğini bakalım ne zaman anlayacaklar ya da anlayabilecekler mi?

Kalabalık mitingden o taleplerin tekinin bile gerçekleşmesine giden uzun bir yol bulunuyor. Bazıları o yolun şimdiden geride bırakıldığını sanıyor ama varsın sansınlar!

CHP’lilerin önemli oranda katıldığı Gezi sonrasının ne kadar örgütlenebildiği ortadadır. Aradan dört yıl geçti ve artık sadece “Gezi Ruhu”nu çağırmakla yetiniliyor.

Keza CHP’nin önemli bileşenini oluşturduğu “Hayır Bloğu”nun ne kadar örgütlenebildiği de ortadadır. CHP yönetimi baktı ki gelişme boylarını aşıyor, engel oluverdi.

Şimdikinden ne olduğunu da göreceğiz…

Önemli bir mitingdi ama toplanan büyük sayı taleplerin tekini bile gerçekleştirebilecek durumda değildir. CHP bunun için gerekli ne parti yapısına ne kadroya ve hepsinden önemlisi gerçek bir niyete sahip değildir.

Kendini avutmak isteyenler tabii ki böyle yapsın…

Umarım kısa sürmez…