Şuanda 46 konuk çevrimiçi
BugünBugün853
DünDün2294
Bu haftaBu hafta6825
Bu ayBu ay40562
ToplamToplam10157117
Keşke uygun birini bulsalardı... PDF Yazdır e-Posta
Engin Erkiner tarafından yazıldı   
Cumartesi, 02 Eylül 2017 18:44


Frankfurt yarın olağanüstü bir gün yaşayacak çünkü İkinci Dünya Savaşı’ndan kalan bir bombanın imha edilebilmesi için Almanya’da yakın tarihin en büyük boşaltma işlemi gerçekleştirilecek… İki hastanedekiler de dahil olmak üzere 60 bin kişi sabah erkenden evlerini terk edip, ilgili bölgeden de uzaklaşıp akşama kadar bekleyecekler… Bu kadar insanın geçici olarak bulunabileceği büyük salonlar da hazırlanmış ve bir reklama göre, “gideceğiniz yer yoksa sinemaya gidin” deniliyor ama artık herkesin kendisinin bileceği iş…

Bomba Frankfurt’taki Goethe Üniversitesi’ne ek bölümler yapılırken bulunuyor. Ağırlığı az rastlanılan cinsten, bir tondan fazla… Savaşta Almanya’ya atılan çok sayıda bombanın bir bölümü patlamıyor ve toprağın biraz altında yıllarca durabiliyor. Bu bombanın farkı epeyce büyük olması…

Benzer bir durum Vietnam için de geçerlidir. ABD’nin savaş sırasında attığı tonlarca bombanın bir bölümü patlamadı; ormanlarda veya yerin biraz altında yıllardan beri duruyorlar. Sert bir cisimle temas ederlerse patlayabiliyorlar ve bu nedenle can kayıpları da yaşanıyor.

Frankfurt’ta bomba merkez alınırsa bir buçuk kilometre yarıçapındaki alan boşaltılıyor. Şehir içi olduğu için çok sayıda insan yarın sabah erkenden evlerini terk etmek zorunda…

Bu bomba nasıl imha edilecek, diye sorarsanız bu konuda uzmanlar ve tipik yöntemleri bulunuyor. Yöntem, bombanın üzerinden 60 yıl geçtikten sonra paslanmış olan ateşleme mekanizmasının ana gövdeden ayrılmasını hedefliyor. Bu bombada üç ayrı mekanizma varmış, bunlar patlayıcıdan ayrılabilirse bomba tehlikesizleşiyor.

Uzman kişilerin bombanın yanına gidip elleriyle ateşleme mekanizmalarını ayırmaya çalışacaklarını düşünmeyin. Bombanın bulunduğu yere gerekli aletler yerleştiriliyor ve uzmanlar en az 500 metre uzakta uzaktan kumanda yoluyla basınçlı su püskürterek ateşleme mekanizmalarını ana gövdeden ayırmaya çalışıyorlar. Bombanın bu arada patlamamasının garantisi de yok tabii…

Aklıma Türkiye geldi…

Gazetelerde okumuşsunuzdur… Bir yerde şüpheli bir çanta görülüyor. Polis bomba imha ekibi geliyor, çevredeki insanları uzaklaştırıyor, yolu kapatıyor ama esnafın birisi buna tepki gösteriyor. “Neden insanları boş yere meşgul ediyorsunuz?” deyip gidip çantaya bir tekme atıyor. Çantada bomba değil ıvır zıvır eşya varmış, mesele de böylece çözülüyor.

Bir başka örnekte bu sefer şüpheli bir paket vardı. Yine bir kişi polisten önce davranıp paketi eline almış ve ambalajını da açmış; içinden bir şey çıkmamış!

Konu da böylece kapanmış!

Düşünüyorum da, acaba Almanlar neden uygun bir Türk bulmadılar, diye kendime soruyorum.

Ona ateşleme mekanizmasının elle nasıl çıkarılacağını öğrettikten sonra tornavida ve kerpeten de verip bombanın yanına bırakabilirlerdi.

“Sana para da veririz, haydi koçum, göster Türk’ün cesaretini!”  dediler miydi, gönüllü bulmak zor olmazdı!

Olmaz böyle şey tabii ama yaşanılan örneklerden hareketle pekala düşünülebilir…

Eğer gerçekten böyle bir şey olsaydı, gönüllü Türk de tornavida ve kerpeten yardımıyla ateşleme mekanizmasını çıkarıp bunlarla birlikte gazetelere poz verseydi, Türkçe basın, hiç şüpheniz olmasın, “İşte Türk’ün cesareti!” diye manşet atardı.

Her konudan politik yarar üretmeye alışık olunduğu için de kısa süre sonra bir AKP veya belki de MHP yetkilisi bu kişinin partilerinin üyesi olduğunu açıklardı.

Televizyonlarda günlerce “Nasıl söktün, anlat!” programları yayınlanır, ardından konu unutulup giderdi.

 

Olamaz ben de biliyorum ama mümkündür, öyle değil mi?