Şuanda 50 konuk çevrimiçi
BugünBugün755
DünDün1181
Bu haftaBu hafta4433
Bu ayBu ay38170
ToplamToplam10154725
Eski bir kitabı okurken... PDF Yazdır e-Posta
Engin Erkiner tarafından yazıldı   
Pazar, 19 Kasım 2017 09:53


 

 

1997 yılında yayınlanmış “Bugüne Yolculuk” adlı bir kitabım var. Sunuş bölümünde içerik şöyle belirtiliyor:

“Bu kitap, 1992-1997 yılları arasında Özgür Gündem, Özgür Ülke, Siyah-Beyaz, Avrupa’da yayınlanan Özgür Politika gazeteleriyle Söz ve Toplumsal Dayanışma adlı haftalık/aylık dergilerde yayınlanan yazılardan yapılan seçmelerden oluştu.”

287 sayfalık kitabı beş bölüme ayırmışım: Türk’ün kimlik sorunu, Tarihi iyi yaşamak, Yenilen dönerken, Felsefenin çağrısı ve Geçmişle yaşanır mı?

Son bölüm en uzun olan bölüm ve sosyalist harekette yaygın olarak görülmeye başlanan “geçmişle yaşamak” konusundaki makalelerden oluşuyor.

Kitapta 51 yazı yer alıyor, kaç tane arasından seçtiğimi hatırlamıyorum ama yaklaşık 200 kadardı.

“Yazı vardır, önemi haftalıktır ya da aylıktır, unutulur. Yazı vardır, etkisi daha uzun sürer. Birkaç yıl sonra okunduğunda bile anımsattıklarıyla bugüne bağlanabilir. Kitap, bu tür yazılardan oluştu.”

Yazarlar vardır, eski yazılarını sürekli yeniden okurlar; ben yapmam hatta yazdığım yazı hafızamda gerilere gider bile diyebilirim. Bu kitapta olduğu gibi makalelere şöyle bir baktığımda ise aradan 20 yıl geçmiş bile olsa ne yazdığımı yaklaşık hatırlayabiliyorum.

Bugünkü birikimimde 1987-1997 döneminin büyük önem taşıdığını kitaptan görebilmek mümkün… Öyle bir dönemdi ki hayatım yazı yazmak ve bir ülkeden ötekine koşturmakla geçiyordu.

Yazın ve Emek (sonraki adıyla Avrupa’da Emek) dergilerinin bütün yazılarını dizmek zorundaydım. O yıllarda henüz internet yoktu, yazı postayla ve daktiloyla yazılmış olarak geliyordu. Her sayıda benim yazılarım da oluyordu. Sonra yukarda adı geçen gazetelerden birisinde haftalık köşe yazısı yazıyordum. Türkiye’de önce Emek Dünyası ardından Toplumsal Dayanışma yayınlandı. Bunlara düzenli yazıyordum. Söz dergisi haftalık olarak yayınlandı ve her sayısında yazıyordum. Emek teorik bir dergiydi ve kısa sürede sosyalist harekette isim yapmıştı. Aylık olarak yayınlanan bu dergiye her sayı uzun sayılabilecek bir yazı gönderiyordum.

Bir yazıyorsanız on okumanız gerek tabii…

Birkaç yazı aradan yirmi yıl geçtikten sonra bile hoşuma gitti. En hoşuma giden “Geçmişle Yaşanır mı?” başlıklı yazı ve bunu yayınlayacağım.

Sosyalistler ve kültür ilişkisi üzerine yazı da hiç fena değilmiş…

Kitap PDF yapılacak ve internette herkesin okumasına açılacak…

O dönem, değişik konularda yoğun yazı faaliyeti olmasaydı; son üç yılda farklı konularda beş tane kitap çıkarabilmem de imkansız olurdu.

 

Son Güncelleme: Pazar, 19 Kasım 2017 10:34