Şuanda 53 konuk çevrimiçi
BugünBugün774
DünDün1181
Bu haftaBu hafta4452
Bu ayBu ay38189
ToplamToplam10154744
Kim takar Soçi'yi? PDF Yazdır e-Posta
Engin Erkiner tarafından yazıldı   
Salı, 30 Ocak 2018 19:42


Soçi’de yapılan Suriye’de Ulusal Diyalog Kongresi yeni hiçbir şey söylemeden sonuçlandı. Bu Kongre’de söylenenler daha önce sayısını bilemeyeceğim kadar fazla ve bir bölümü de Türkiye’de yapılan toplantılarda açıklanmıştı.

Suriye’nin egemenlik ve toprak bütünlüğü vurgulandı ama buna zaten karşı çıkan bulunmuyor. Türkiye dahil bütün bölge ülkeleri Suriye’nin toprak bütünlüğünden yanadır ama bu durum Suriye topraklarında askeri harekat yürütmeye ve üsler kurmaya engel olmuyor.

Türkiye’den yapılan bir açıklamaya göre ABD’nin Suriye’de 12 üssü bulunuyor. Türkiye’ninkiler de bundan az değildir… Ülkede sayısı bilinmemekle birlikte epeyce İran askeri de bulunuyor. Rusya’nın zaten iki tane büyük üssü var…

Suriye’nin toprak bütünlüğüne saygılıyız sonuçta!..

Türkiye birkaç günden beri Afrin’e yönelik harekat yürütüyor… Ne kadar gidebilir bilinemez ama gittiği yerden çekilmeyeceğini biliyoruz. Çekilmiş gibi yapacak ama kalacak… Süleyman Soylu da Kuzey Suriye’deki bazı yerleşim birimlerinin adlarını saydıktan sonra “Oralarda şimdiden kaymakam ve jandarma komutanlarımız var” dedi.

Ne demek istediğini anlamak zor olmasa gerek…

Hatay valiliği de ordunun girdiği bölgede görev almak üzere gönüllü Türkçe öğretmeni arandığı açıklamasını yaptı.

Kısacası Türkiye Suriye’de Hatay benzeri bir girinti daha oluşturuyor.

Suriye’nin toprak bütünlüğüne saygılı olmak da bunu engellemiyor.

Suriye’de barış henüz ufukta bile görünmüyor. Hatırlayacaksanız geçmişte de birkaç kere savaşın hafiflediği hatta çatışmaların tümden durduğu dönemler olmuştu, ardından savaş yeniden başlamıştı.

İslam Devleti askeri olarak yenilmiş görünüyor ama kaybolmadı, tekrar ortaya çıkacaktır.

Kürtlerin başka iddiaları bulunuyor. Özerklik istiyorlar. Türkiye kesinlikle kabul etmiyor, Şam yönetimi de bu talebe soğuk bakıyor.

Suriye’de altı yılını dolduran ve yaklaşık 500 bin kişinin ölümüne neden olan savaş değişik şekillerde sürecek gibi görünüyor.

Keşke Soçi gibi toplantılarda söylenenlerle ülkedeki gerçek durum birbirine uysaydı…

Suriye halkı geleceğine seçimle mi karar versin, dediniz?

Birkaç yıl önce devlet başkanlığı seçimi yapılmadı mı, seçimi Esad kazanmamış mıydı?

Ne oldu, ne çözüldü?

Yarım milyon insanın öldüğü, karşılıklı katliamların yaşandığı, çok sayıda kadına tecavüz edildiği bir savaştan sonra siz hala o halkın değişik kesimlerinin bir arada ve sorunsuz yaşayabileceğini mi sanıyorsunuz?

Eski Yugoslavya’ya bakın, durumu anlarsınız.

Güzel açıklamalar yapın ama gerçek durumu uymadıktan sonra ne olacak ki!