Şuanda 17 konuk çevrimiçi
BugünBugün131
DünDün1049
Bu haftaBu hafta1180
Bu ayBu ay26300
ToplamToplam10142855
"Marjinal Türk solu" mu demiştiniz? PDF Yazdır e-Posta
Engin Erkiner tarafından yazıldı   
Pazar, 17 Haziran 2018 10:31


HDP milletvekili aday listesi açıklandığında insanları burada yer almayan bazı Kürt örgütleri “HDP bizi değil marjinal Türk solunu tercih etti” demişlerdi. Seçime bir hafta kala görülen gelişme ise bu örgütlerin marjinal olduklarıdır.

Marjinallik sayıyla değil etki derecesiyle ya da önemli gelişmelerin oluşmasında rol oynayıp oynamamakla ölçülür.

HDP’nin baraj sorunu bulunuyor. Erdoğan HDP’nin barajı aşmaması gerektiğini belirtirken aslında bilineni tekrarladı. HDP barajı aşarsa Cumhur İttifakı TBMM’de çoğunluğu sağlayamıyor. CHP seçmeninin bir bölümünün HDP’ye oy vereceği de görünüyor. HDP’li oldukları için değil Cumhur İttifakı’nın TBMM’de çoğunluğu sağlamaması için böyle yapacaklar…

Erdoğan seçmenin bu kesimini etkilemek için “Kandil operasyonu”nu ön plana çıkardı ama beklediği etkiyi yaratamadı. Herkes bunun neden yapıldığının farkındadır.

Eğer HDP milletvekili aday listesi “marjinal Türk solu” belirlemesini kullanan Kürt örgütlerinin adaylarıyla dolu olsaydı, CHP’lilerden oy alamazdınız.

HDP’nin yine baraj sorunu olacaktı ve CHP seçmeninin bir bölümünün oyuna ihtiyaç duyacaktı ama bu kesimden beklediği oyu alabilmesi de hayli zor olacaktı.

CHP seçmeni bir Kürt partisine neden oy versin?

HDP ısrarla Kürt partisi olmadığını savunurken bunu milletvekili aday listesindeki isimlerde de göstermiş oldu.

Bu isimler olmasaydı CHP’liler HDP’nin barajı aşması gerektiğini yine bileceklerdi ama oy vermeye de pek istekli olmayacaklardı.

Hayatın değişik alanlarında mücadele etmiş adı bilinen Türklerin bu listede yer alması HDP’ye oy verilmesini kolaylaştırıyor. Aksi durumda HDP ancak kendini marjinal zannetmeyen ama aslında böyle olan bir bölüm Kürdün ve bir bölüm Türk sosyalistinin oyunu alırdı. İleriye gidemezdi…

“Marjinal Türk solu” diyenler kendilerini marjinallik dışında mı sanıyorlar?

TC sınırları içindeki Kürtlerin en büyük partisi AKP’dir. Bunun bilince çıkması zor oldu ve bu konuda hala alınması gereken yol vardır.

Kürtlerin yarıdan fazlası ülkenin büyük kentlerinde ya da bunların yakınında yaşıyor. Başka bir deyişle ülkenin batısı ve güneyinde yaşıyor. En büyük Kürt kenti yıllardan beri Diyarbakır değil İstanbul’dur.

Sur ve Cizre yakılıp yıkılırken “Geziciler nerede?” diye soranlar, “İstanbul’daki Kürtler nerede?” diye soramıyordu çünkü ülkenin en büyük Kürt kentinin İstanbul olduğunu henüz anlamamışlardı.

Nasıl genel olarak Türkler arasında birlik mümkün değilse genel olarak Kürtler arasında da birlik mümkün değildir.

HÜDA-PAR Erdoğan’ı destekliyor.

Barzani de Erdoğan ve AKP’yi destekliyor. Bu kesimin televizyonu bu yönde yayın yapıyor.

Önemli bölümü HDP içinde olan sol Kürtler de var…

Kürtlük temelinde bu iki kesimin birliği mümkün değildir.

Türk solunun marjinalliğinden söz eden ama kendilerinin marjinal olduğunun henüz farkına varamamış Kürt arkadaşlar, AKP’nin en büyük Kürt partisi olmasına son verecek mücadeleye girseler daha iyi olmaz mıydı?

HDP onların umutlarını da temsil ediyor ama anlayan kim?

Kürt sorununun barışçı ve demokratik çözümünün tek yolu HDP’nin güçlenmesidir.

HDP’nin zayıf olduğu ve hele de TBMM dışında kaldığı durumda bu yol kapalı olacaktır.

HDP milletvekili aday listesinde “marjinal Türk solu”na önemli oranda yer vermeseydi, şimdi kendisiyle uğraşan olmazdı, çünkü barajı aşamayacağı şimdiden belli olurdu.

HDP bir Türkiye partisidir.

Kürtlerin yarıdan fazlası da ülkenin batısı ve güneyinde yaşıyor.

Bu ülkede Kürt sorunu en az yirmi yıldır 10-12 il kapsamındaki sorun olmaktan çıkmıştır. Kürtler bütün ülkeye dağıldılar başka bir deyişle eskiden belirli bir bölgede yoğunlaşan sorun artık ülke çapındadır.

HDP’nin Türkiyelileşmesi var olan bu durumun politikaya yansıtılmasıdır.

Bunu anlamak bu kadar zor mudur?