Şuanda 47 konuk çevrimiçi
BugünBugün707
DünDün2294
Bu haftaBu hafta6679
Bu ayBu ay40416
ToplamToplam10156971
Irkçılık bunun neresinde? PDF Yazdır e-Posta
Engin Erkiner tarafından yazıldı   
Pazartesi, 23 Temmuz 2018 17:39


Almanya’da günlerdir Mesut Özil konusu tartışılıyor. Bu ülkede her yaz tartışılacak hafif bir konu ortaya çıkar ve “Sommertheater” (yaz tiyatrosu) denilir. Bu sefer piyango Özil’e vurdu.

İki olay üst üste geldi: Özil’in Erdoğan ile fotoğraf çektirmesi ve Almanya’nın grubunda sonuncu olarak Dünya Kupası’ndan elenmesi… Almanya Futbol Federasyonu Başkanı konuyu başka tarafa çekmek için Özil’e yüklendi; gerçekte ise bütün takıma yüklenmesi gerekiyordu. Özil’in Erdoğan ile fotoğraf çektirmesinin grupta sonuncu olarak elenmeyle ilgisi bulunmuyor. Futbol Federasyonu Başkanı gidici… Burası Türkiye değil, ağır başarısızlık durumunda birilerine faturayı keserler.

Özil’e yönelik eleştirilerin ırkçılıkla ilgisi bulunmuyor. Durumdan yararlanmak isteyen ırkçılar da olabilir ama işin esasında Özil’e yönelik eleştirilerin temelinde Alman halkının Erdoğan’dan nefret etmesi yatıyor.

Alman halkı, hükümeti değil, Erdoğan’dan nefret ediyor.

Mesut Özil, Muharrem İnce ile fotoğraf çektirseydi, bu eleştiriler gündeme gelmezdi.

Muharrem İnce cumhurbaşkanlığı seçimi sırasında Almanya’ya gelseydi, uygun bir şekilde seçim toplantıları yapabilirdi. HDP yaptı nitekim… Almanya’nın yasağı Erdoğan ve AKP’li bakanlara yönelikti. Resmiyet icabı herkese yönelik deniliyordu ama HDP örneğinde olduğu gibi yolunu bulan yapıyordu. Hürriyet gazetesinin manşetten ihbar etmesine rağmen yapıyordu.

Alman halkının Erdoğan’a yönelik nefretini görmeyip, Özil’e yönelik eleştirileri ırkçılık temelinde değerlendirmek yanlıştır. Bu tür yanlışlara hatta aptallıklara yıllardan beri alıştık, anlaşılan örneklerini bundan sonra da göreceğiz.

Mesut Özil “birlikte fotoğraf çektirdiğimde politik bir amaç gütmüyordum” diyor ama kendisinin ne düşündüğünden bağımsız olarak konu ileri derecede politik duruma geldi. Başka bir Türk ya da Kürt politikacıyla fotoğraf çektirseydi, eleştiriler ya hiç olmazdı ya da ihmal edilebilecek düzeyde kalırdı.

Konu ırkçılık değil Almanların Erdoğan’a yönelik nefretidir.

 

Her tutumun altında ırkçılık arayanlardan bunu görmesini beklemiyorum…