Şuanda 17 konuk çevrimiçi
BugünBugün870
DünDün1042
Bu haftaBu hafta1912
Bu ayBu ay22914
ToplamToplam10184968
TDAS tükenirken... PDF Yazdır e-Posta
Engin Erkiner tarafından yazıldı   
Perşembe, 18 Temmuz 2019 20:59


Bu kadar kitap bastık, sadece Türkiye Devriminin Acil Sorunları (TDAS) tükenmeye yaklaştı. 2015’te yayınlanan ve 40 Yıl Sonra TDAS adlı uzun bir yazıyla Rus Devriminden Çıkan Dersler ve Mevcut Durum ve Devrimci Taktiğimiz yazılarını da içeren ve 1000 adet basılan bir kitabın dört yılda tükenmeye yaklaşması aslında kötüdür. Ne yapalım, okumaya ilgi bu kadar…

“İyi ki bu kitabı bastınız, adını hep duyardık ama okuyamamıştık. Yazıldığı zamanki (1975) solun genel düzeyinin çok üzerinde bir kitap…” gibi belirlemeler duyduk.

Bu kitabı yeniden basmayacağız, yeniden baskının yerine getireceği bir işlev bulunmuyor. TDAS’ın 40 yıl sonra güncellenmesini içeren 40 Yıl Sonra TDAS yazısındaki konular daha geniş olarak sonraki iki kitapta işlendi: Geleceğe Dönüş, Che Guevara Kısa Uzun Bir Hayat.

Sonbahara doğru TDAS’ın yazımını ve yerine getirdiği işlevi içeren bir kitap da basılmış olacak…

Bu durumda yeni baskı yapmanın gereği bulunmuyor.

Azalan bir başka kitap ise Geleceğe Dönüş.

Üzerinde düşünmedim ama tükenmeye yaklaşırsa yeni baskı yerine içindeki konulurdan birisini seçip, sadece bu konu üzerine yeni bir kitap olabilir.

Henüz edinmemiş olanlar varsa, iki kitabı da temin etmenizde yarar bulunuyor.

Ardından Sosyalizmden Kapitalizme Geçiş: Bulgaristan Örneği kitabını düşünüyorum.

Bununla ilgili genel teori zaten yazılmıştı, bu teori tekrarlanacak ve ardından somut bir örneğin incelenmesine geçilecek…

40 yıldan fazla süre Bulgaristan Komünist Partisi Genel Sekreterliği yapan Todor Jivkov, komünist partisinin iktidardan çekilmek zorunda kalması, ardından adını değiştirip sosyalist parti olmasından sonra yolsuzluk suçlamasıyla hapse atılır ve orada ölür.

Daha sonraki kitap olarak devlet konusunu düşünüyordum ama bu konuda hayli okumam gerekiyor. Bir yandan bunu yaparken “Yeni insan: teorik ve pratik bir program” gibi bir kitap neden olmasın diye düşündüm.

Sosyalizmin önemli amaçlarından bir tanesi yeni bir insan yaratmaktı ve bu konuda başarısız oldu.

SSCB sovyet insanını yaratamadı.

SSCB’nin dağılmasının ardından bunu açıkça görmek mümkündür.

Küba ise bu konuda daha başarılı oldu.

Bu başarı ve başarısızlığın nedenlerinin incelenmesi gerekir.

Küba ile ilgili olarak Che Guevara Kısa Uzun Bir Hayat’ta bilgi vardır; genişletilebilir.

Şu çıkış noktası önemlidir: yeni insanın ortaya çıkması ekonomik ve sosyal şartların değişmesinin zorunlu sonucu değildir. Ek yöntemler gereklidir.

Bunu ilk belirleyen Che Guevara’dır.

Şartlar değişince insanlar da değişir ama bu değişme şartların değiştiği yönde ve oranda olmayabilir.

Bu saptama çok önemlidir.

Bir başka önemli örnek, neo liberal kapitalizmin insan tipidir.

Şartlar değişti ama buna başka yöntemler de eklindi ve neo liberal kapitalizmin insan tipi büyük başarı kazandı. Çok sayıda insan emir-kumanda zinciri içinde değil, isteyerek bu insan tipine dönüştü.

Bu konuda “özneleşme teknikleri” başlıklı geniş bir kaynak bulunuyor.

Çok sayıda yazar var ama en önemli ikisi Althusser ve Foucault.

Foucault’yu genellikle Almancadan okudum. Özneleşme teknikleri konusunda Fransız filozofları ve sosyologları ön plandadır ve bu ülkede yazılan her önemli kitabın Almancası yayınlanır. İngilizceye ise az bir bölümü çevrilip yayınlanır, ilginç bir durum ama böyle…

Mesela Foucault’nun ders notları her biri 1100 sayfalık büyük boy dört cilt olarak yayınlandı. Türkçedeki Foucault çevirilerine baktım, hepsini toplasanız bu kadar yapmaz. Ek olarak önemli yapıtları bir araya toplanıp yayınlandı, o da 1700 sayfa.

Biyopolitikanın Doğuşu –ki özneleşme tekniklerindeki yöntemlere giriş konusunda iyi bir kitaptır- Türkçedeki çevirisinden çok daha kalın… Anlaşılan seçerek çevirmişler, bu durumda neyin önemli olduğuna da seçen karar veriyor tabii…

Neyse, planlar bunlar…

Bakalım ne kadarını yapabileceğiz…