Şuanda 359 konuk çevrimiçi
BugünBugün939
DünDün2294
Bu haftaBu hafta6911
Bu ayBu ay40648
ToplamToplam10157203
Yalanın ömrü kısa sürüyor PDF Yazdır e-Posta
Engin Erkiner tarafından yazıldı   
Cuma, 28 Ağustos 2020 19:54


 

 

Eskiden “yalancının mumu yatsıya kadar yanar” denirdi. Herhalde “yalanın ömrü uzun sürmez” anlamında bir sözdü. Şimdi ömür daha da kısa oldu, yalanın ortaya çıkması hızlı gerçekleşiyor. İletişim imkanlarının artması, kimin nerede ne yaptığının bilinmesi ya da küçük bir araştırmayla bulunabilmesi bu kısalığı yaratan faktörlerdir. Buna rağmen değişik konularda yalan ortadan kalkmış değil, fazlasıyla bulunuyor ama daha çok günü kurtarmaya hizmet ediyor, uzun vadeli etkisi azalmış bulunuyor.

Türkiye’nin Covid-19 karnesi kısa ömürlü yalanlar için iyi örnek oluşturuyor.

Türkiye’de test yaptırıp “negatif” raporu almadan Almanya’ya kalkan uçağa binemiyorsunuz. Türkiye’den gelen yolcuların bir bölümüne rastgele seçim yapılarak test uygulanıyor, 43 tanesi pozitif çıkıyor. Negatif raporları var ama pozitif çıkıyorlar ve Almanya da ne yapacağını şaşırıyor.

Her testte hata olur ama anlaşıldığı kadarıyla Türkiye’dekilerde hata oranı hayli yüksektir.

İki ay öncesine hatırlayın: Türkiye, Almanya’nın seyahat uyarısını kaldırmasını istiyor ve durumun iyi olduğunu, gereken bütün önlemlerin alınmış bulunduğunu açıklıyordu. Hatta Dışişleri Bakanı bile Alman turistlerin ülkeye gelmesi yolunun açılması için Berlin’i ziyaret etmişti ama ikna edici olamadı.

Ve şimdi Covid-19 Türkiye’de patlamış durumda… Hasta ve ölenlerin sayısı artıyor ve biliniyor ki açıklanan rakamlar gerçeğin tümünü yansıtmıyor.

Türkiye bu konuda tek değil, Almanya dahil değişik ülkelerde hasta sayısında artış var. Fransa’da durum oldukça kötü. O kadar ki Almanya, Ile de France (Paris ve çevresi) ve Cote D’azur (güney Fransa’nın sevilen tatil bölgesi) adlı bölgeleri risk alanı ilan etti ve gidilmemesi uyarısında bulundu.

Almanya’da yıl sonuna kadar futbol maçlarına seyirci alınmayacak, konserler ve büyük toplantılar yapılmayacak. Virüsün yayılma yolunun bir tanesini tatilden dönenler diğerini de düğünler ve eğlence toplantıları oluşturuyor.

Bu arada Naziler ve benzeri kuruluşlar Korona önlemlerine karşı protesto gösterileri düzenliyorlar. Nerede hoşnutsuzluk varsa onu konu yapacaksın ama bu seferki ters tepiyor.

Yapılan açıklamalara göre Almanya ekonomisi salgın öncesi durumuna ulaşmadı ama belirgin bir toparlanma var. Üretim sürüyor, önlemler alınarak çocuk yuvaları, ilkokullar ve orta öğretim de eğitime başladı. (Almanya’da tatil başlangıç ve bitimi  eyaletlere göre değiştiği için her yerde aynı anda başlamadı ama peşpeşe başlıyorlar).

Türk turizmcilerin ise sesi kesildi ve doğrusu çok kısa sürdü. Temmuz başında “güvenli ülke Türkiye” diyorlardı ama şimdi ses çıkmıyor.

Demek ki bu kadar gürültü günü kurtarmak, ne olursa olsun biraz turist gelmesi için yapılıyormuş.

 

Çoğu insan yutmadı!

Son Güncelleme: Cuma, 28 Ağustos 2020 20:30