Şuanda 12 konuk çevrimiçi
BugünBugün365
DünDün1042
Bu haftaBu hafta1407
Bu ayBu ay22409
ToplamToplam10184463
Türban ve objektiflik PDF Yazdır e-Posta
Engin Erkiner tarafından yazıldı   
Cumartesi, 02 Ocak 2021 19:59


İnsanlarımız eskiden bu kadar çok ve boş konuşmazdı. Bazı kadın hakimlerin türbanlı olması konusunda bunu yeniden görüyoruz. Burada ne “çağ içilik” ne de “çağ dışılık” ve ne de kadının kılığına karışmak vardır.

Bir kamu görevlisi objektif ve tarafsız görünüm sergilemek zorundadır. Tersi bir görünüm hakime ve polise güveni sarsar. Kamu görevlilerinin, kadın veya erkek, kendilerine özgü düşünceleri, dini ve politik tercihleri mutlaka vardır ama bunları görev başında sergileyemezler.

Almanya ve Fransa’da böyledir. İngiltere’de tersi yönde bazı uygulamalar olduğunu biliyorum ama fazla bilgim bulunmuyor.

Almanya’da bir kamu görevlisi dini ve politik inancını gösteren simge taşıyamaz. Özel hayatında durum başkadır ama görev başında yapamaz.

Türbanlı bir hakim veya polis güvensizlik yayacaktır. Mesela Hıristiyan bir sanık türbanı gerekçe göstererek hakimi reddettiğinde haklı olacaktır. Gerekçesi de; “hakim açık olarak Müslüman olduğunu gösteriyor ve benim gibi bir Hıristiyan hakkında adil karar veremez” olacaktır.

Benzeri saptamayı polis için de yapabilirsiniz.

Almanya’da okullardaki dinsel simgeler kaldırıldı. Bavyera eyaleti haçın kaldırılmasına itiraz ediyordu, sonra ne oldu izlemedim.

“Burası Hıristiyan bir ülkedir ve sınıflarda haç olacaktır” türünden bir anlayış görülmedi, bazılarında belki vardı ama açık olarak ifade edilmedi.

Almanya’da açık olarak uygulanan ve hiç de karışık olmayan bir uygulamayı başka taraflara çekmek, muhatabınızın da oyuna düşüp o taraflara gidip karşıdakine laf yetiştirmesi ve bir süre sonra konunun karmakarışık duruma gelmesi…

Bizde olan budur.

Bir ülkede farklı dini inançlardan insanlar yaşıyorsa, bir kamu görevlisi görev başında dini inancını simgeleyen işaretleri kullanamaz.

Bunun “kadının giyimine karışmakla” ilgisi yoktur.

Kamu görevlisi karşısındakine güven ve tarafsız davranılacağı duygusu vermelidir ve türban bunu ortadan kaldırır.

Türbanlı bir hakim görevini yasalara uygun yapabilir, kararını böyle verebilir ama burada önemli olan karşı taraftakinin de bunu hissetmesidir.

Kamu görevi dışında benzeri durumdan söz edilemez.