Şuanda 53 konuk çevrimiçi
BugünBugün2403
DünDün1137
Bu haftaBu hafta6123
Bu ayBu ay27125
ToplamToplam10189178
Paradigma değişimi PDF Yazdır e-Posta


PARADİGMALARIN DEĞİŞMESİ

İki gün önce Can TV’de Kazım Gündoğan ve Hasan Demir ile birlikte Hafıza Defteri adlı bir programa katıldım. Onlar sordu, ben anlattım. Programın amacı geçmişi anlatmak değil, sosyalist hareketin ihtiyacı olan ama yıllardan beri çıkış yapamadığı değişim, daha doğrusu paradigma değişimi konusunu konuşmaktı.

Programı izleyen başka arkadaşlar sesin pek iyi olmadığını belirttiler. Yapabileceğim bir şey yoktu, stüdyodan ayarlanması gerekiyordu.

Program daha sonra youtube üzerinden de yayınlandı. Linkini aşağıda vereceğim.

Bir programın nasıl olduğuna izleyenler karar verir. Genel değerlendirme, “program iyiydi, ses de daha iyi olsaydı,” şeklindeydi.

Türk ve Kürt sosyalistlerinin özelliklerinden birisidir; kısa bir zamanda, diyelim programdaki gibi 55 dakikada, geniş bir alana yayılan soruları konuşmaya çalışırlar. Kapsamın daraltılması gereklidir.

Programdan önce diğer iki arkadaşla biraz sohbet ettik. Bazı katılımcıların Marx-Engels-Lenin anlattıklarını, böyle yapmamak gerektiğini söylediler. Ben de öyle yapmadım zaten… Marx-Engels-Lenin’in şu veya bu konuda ne söylediği uzunca anlatılmaz, merak eden orijinalini açar okur. Ancak örnek vermek için belirtilebilir, o kadar…

Programda belirttiğim gibi sosyalist hareketin yakın zamanda teorik yenilenmede, paradigma değişiminde önemli adım atabileceğini sanmıyorum. Bu yıl SSCB’nin varlığının sona ermesinin 30. yılı ve bu konuda büyük kesim halen karanlıktadır ya da kendilerini ikna ettiği bile şüpheli açıklamalar yapmaktadırlar.

Bir süre sonra youtube yayınına başlamayı planlıyorum.

Haftada bir 30-45 dakika olarak başlarım, gelişmelere göre haftada ikiye çıkabilir.

Konumuz yazının başlığı olacak ve bana yöneltilen soruların her birisi aslında bir program konusu olacak genişliktedir.

https://www.youtube.com/watch?v=06KlmQd2V4k

Çıkmazsa programın adıyla ararsınız.