Şuanda 61 konuk çevrimiçi
BugünBugün694
DünDün2294
Bu haftaBu hafta6666
Bu ayBu ay40403
ToplamToplam10156958
Aptalca bir taktik PDF Yazdır e-Posta
Engin Erkiner tarafından yazıldı   
Cumartesi, 20 Kasım 2021 18:06


Partilerin önemli konulardaki taktikleriyle ideolojileri arasında bağlantı vardır. Önemsiz konularda bu bağlantı zayıf olabilir ama önemli konularda bağlantı açık olmalıdır.

Aklıma şöyle bir soru geldi: değişik ülkelerde aşı karşıtı insanlar bulunuyor. Bazı ülkelerde ise partiler Covid 19 aşısına karşılar. Mesela Almanya’da AfD, Covid 19’un bir çeşit grip olduğunu savunuyor ve virüsün yaygınlaşması sonucu alınan ve bazıları kapanmaya kadar giden önlemleri eleştiriyor.

Başka ülkelerde de benzer partiler bulunuyor.

Bu partilerin ortak yanı ırkçılığa yakın ve bazıları onun tam içinde sağ partiler olmalarıdır.

Aşı karşıtı olmakla göçmen karşıtı olmak arasında bağlantı var mıdır?

Ben göremedim.

Tersi de olabilirdi ve bu partiler ideolojilerini değiştirmeden aşıyı savunabilirlerdi.

Burada da ideolojiyle aşı savunması arasında bağ kuramazdınız.

Veya kısa bir süre görünüp kaybolan “Covid19 özellikle Suriyeliler ve Afganlar tarafından yayılıyor” anlayışından yola çıkarak aşı taraftarlığı da yapılabilirdi.

Almanya’da çok zor çünkü Robert Koch Enstitüsü bunun saçma bir görüş olduğunu açıklayacak ve halk da büyük oranda Enstitü’ye inanacaktı.

İlginçtir, aşı karşıtlarının en fazla olduğu eyalet olan Sachsen’da yönetim, Bayern gibi genelde sağcı olduğu bilinen bir eyaletle birlikte Covid 19’un yayılmasının yavaşlatılması için sert önlemler almak zorunda kaldı. Aşı karşıtlarının az olduğu eyaletlerde ise durum bu kadar vahim değildir.

Aşı karşıtlıklarını açıklayan bazı politikacılar Covid 19’a yakalandılar, birkaç tanesi hayatını kaybetti.

Normal bir durum, başka nasıl olacaktı?

Covid 19 bir çeşit grip ise –belirtileri gribe benzer- korunma konusunda sıkı kurallar gerekmediği gibi, testiniz pozitif çıktığında da ciddiye almanız gerekmez.

Ardından virüsün ciğere inmesi ve ölüm gelir; başka ne olacaktı?

Organize aşı karşıtlığı –tek kişilerin kendilerine göre şöyle veya böyle nedenleri olabilir- ile ırkçılığa kadar uzanan sağ teori arasında bağlantı kurulamaz.

Buradan organize aşı karşıtlığının aptalca bir taktik olduğu sonucuna varılabilir.

Nüfusun bir bölümünün şu veya bu nedenle Covid 19 aşısına karşı olmasından hareketle, karşıtlık politikası temelinde taraftar kazanılabileceği düşünülmüş olsa gerektir.

Sol kendi derdiyle çok meşgul olduğu için aşı karşıtlığından hareketle bu tür sağa vurabileceğini düşünemiyor.