Şuanda 37 konuk çevrimiçi
BugünBugün803
DünDün1181
Bu haftaBu hafta4481
Bu ayBu ay38218
ToplamToplam10154773
Sürekli ve iyi çalışmak gerek... PDF Yazdır e-Posta
Engin Erkiner tarafından yazıldı   
Perşembe, 10 Mart 2022 22:22


Videolara hazırlanmaktan ve yapmaktan neredeyse kitap okuyamaz oldum diyebilirim. İzlenme sayısı daha önce de az değildi ama özellikle Ukrayna konusuyla birlikte patlama yaptı denilebilir. Milyondan aşağıya inmiyor, videoları indirip paylaşanların sayısını izlemek ise mümkün değildir.

Çok sayıda ülkeye dağılmış muhabirleri olan basın ajansı sahibi değilim. Videolarda yeni bilgi vermiyorum. Verdiğim bilgiyi izleyici değişik medya kaynaklarından kolaylıkla öğrenebilir. İyi yapmaya çalıştığım ise olayların yorumudur.

Mesela Ukrayna’nın NATO’ya girmek istemesi ve Rusya’nın buna karşı çıkmasıyla; 1962’deki Küba krizi arasındaki benzerliğe dikkat çekmek…

O zaman da ABD, SSCB’nin yanı başına nükleer başlıklı füzeler getirmesine şiddetle itiraz etmişti.

Ukrayna ile Rusya arasındaki savaş bir vekalet savaşıdır. Ukrayna kendi adına değil, ABD ve NATO adına savaşmaktadır.

Bu belirlemelerin yayının ardından değişik yerlerde kullanıldığını gördüm ki benim gördüklerim gerçek sayının küçük bölümü olsa gerektir.

Arada özellikle Almanca basından edindiğim ve Türkçe basında çıkmayan haberler verdiğim de oldu ama bunların sayısı azdır, belirleyici olan olayların birbirine bağlanması, karşılaştırmalar ve yorumdur.

Mesela Rusya’nın yumuşak bir savaş yürüttüğünü ve bunun ne Irak’ta ABD’nin yaptığı savaşa ve ne de Çeçenistan savaşına benzemediğini belirttim.

Tahmin edebileceğiniz gibi bu belirlemeleri yapabilmek için konuyla ilgili sürekli çalışmak gerekiyor. Çok sayıda farklı bilgiyi birleştirmek zorundasınız.

Bu konuda yıllar önce Fransızların Annales Tarih Okulu’ndan öğrendiklerim sürekli işime yapıyor.

Günlük olaylar sürekli değişir. Bunlara değil daha aşağıda süreklilik gösteren çizgiyi görmek gerekir. Günlük olaylar birbiriyle çelişkili olarak da gerçekleşebilir. Analizlerinizi esas olarak bunlar üzerine kuruyorsanız siz de sürekli çelişki içinde olacaksınız demektir. Kolay görünmeyen alttaki süreklilik ise istikrarlıdır ve daha az değişir.

Sürekli çalışmak ve yüksek kaliteyi sürdürmek gerek…

Şu savaş bitse ve ben de yine beş günde bir video yapmaya dönsem diyeceğim ama durum hiç öyle görünmüyor.