Şuanda 47 konuk çevrimiçi
BugünBugün705
DünDün2294
Bu haftaBu hafta6677
Bu ayBu ay40414
ToplamToplam10156969
Orbanizm PDF Yazdır e-Posta
Engin Erkiner tarafından yazıldı   
Pazar, 05 Mart 2023 18:10


SSCB ve Doğu Avrupa’da SSCB ve Doğu Avrupa’daki sosyalist ülkelerin çözülüp ortadan kalkmasıyla ilgili belirlemelerin tarih incelemesi temelinde yapılması gerekir. Şimdiye kadar incelenen Demokratik Almanya Cumhuriyeti, Küba, Bulgaristan-Romanya ve Arnavutluk ile ilgili belirlemeler de bu temelde yapıldı. Bu ülkelerin sosyalizm dönemi tarihlerinin incelenmesi belirli oranda SSCB tarihinin incelenmesini de içerir çünkü ilk sosyalist devrim olarak Ekim 1917 sonrasında kurulan ülke, sonraki sosyalist ülkelerin gelişmesini de önemli oranda etkilemiştir.

SSCB’den az etkilenen iki ülkeden birisi Arnavutluk iken diğeri Çin’dir.

Çin büyük bir konudur ve halen üzerinde çalışıyorum.

Bir başka incelenmesi gereken önemli ülke Yugoslavya’dır. Aslında ilk olarak bu ülkeyi, parçalanmasını ve sonrasını inceleyecektim ama Çin öne geçti.

Keza Polonya’nın da incelenmesi gerektiğini değişik kereler belirtmiştim. Bu ülkede sosyalizme karşı hareketin öncüsü liman işçileri ve onların sendikasıdır (Dayanışma).

Bu arada bir ülke daha göze batmaya başladı: Macaristan.

Bu ülkede yıllardır başbakanlık yapan Viktor Orban, Macaristan Komünist Partisi Gençlik Örgütü’nde yöneticidir. Bunda garip bir şey bulunmuyor. Sosyalizm sonrasının kapitalist ülkelerinde kapitalizme geçişten sonraki yöneticilerin önemli bölümü eski komünist partisi üyesidir.

Macaristan’ı değişik yapan Rusya Federasyonu ve Türkiye ile ilişkileridir.

Macaristan, Avrupa Birliği üyesi olmasına rağmen Rusya’ya yönelik ambargoyu uygulamamakta, bu ülkeden doğal gaz ve petrol almayı sürdürmektedir.

Aynı zamanda NATO üyesidir ve Türkiye ile birlikte Finlandiya ve İsveç’in üyeliğine karşı çıkmaktadır.

Geçen yıl Türkiye’de yapılan ve değişik Türk kökenli halkların devlet temsilcilerinin biraya geldiği kurultaya Macaristan da katılmıştı. Macarlar kökenlerini Hunlara bağlarlar ve Türkleri akraba olarak görürler.

Orban, Macar milliyetçiliğinin propagandasını yoğun olarak yapmaktadır ne çare ki bu ülkenin sınırlarını genişletebileceği alan bulunmamaktadır. Çevre ülkeler Avrupa Birliği üyesidir.

Macaristan, halkın başkalarıyla karışmaması için mülteci almayı kabul etmemişti.

Macaristan tarihi renkli bir tarihtir. Avusturya-Macaristan İmparatorluğu’na kadar gidiyor, sonra bağımsızlık ve Ekim devriminin ardından kısa süreli başarısız ayaklanma, Nazi işgali, sosyalizm ve sosyalist blok içinde sürekli sorun olan bir ülke…

1956 Macaristan ayaklanmasını hatırlayın… Bu ayaklanmanın önderi İmre Nagy, Kızıl Ordu tarafından ayaklanma bastırıldıktan sonra idam edilecekti. 1989 sonrasında ulusal kahraman olarak anılmaya başlandı.

İçerde otoriter bir yönetim; geçmişe, imparatorluk dönemine övgü, mülteci karşıtlığı, Rusya ile iyi ilişkiler, Türkiye ile yakınlık…

 

İncelenmesi gereken bir tarih, bakalım ne zaman sıra gelir?