Şuanda 35 konuk çevrimiçi
BugünBugün219
DünDün2214
Bu haftaBu hafta8954
Bu ayBu ay29956
ToplamToplam10192010
Kılıçdaroğlu ve çekilmenin yaşı var mıdır? PDF Yazdır e-Posta
Engin Erkiner tarafından yazıldı   
Perşembe, 08 Haziran 2023 13:35


KILIÇDAROĞLU VE ÇEKİLMENİN YAŞI VAR MIDIR?

Hiç CHP’li olmadım ve bu yazıda Kılıçdaroğlu’nu konu almamın nedeni de çekilmenin yaşı var mıdır konusuyla ilgilidir. CHP başkanı olarak kalır mı yoksa değişir mi, beni ilgilendirmiyor.

Sosyal medya yaygınlaşmadan önce –bu medyada fazla zaman harcamıyorum ama okuyabildiklerim fikir edinmek için yeterli oluyor- ülkede bu kadar çok boş konuşan, açıkça çeyrek akıllı tip olduğunu düşünmüyordum ama varmış.

Çeyrek akıllı olmanın önemli özelliklerinden birisi, tek özellikten genelleme yapmaktır. Bu özellik kişiye göre iyi ya da kötü olabilir. Önemli olan tek özellikten genelleme yapmamaktır.

Kılıçdaroğlu yaşlı mıdır?

Bakışa göre değişir. Eğer cumhurbaşkanlığını kazansaydı yaşı değişmeyecekti ama konu yapılmayacaktı.

Putin 70’in üzerinde ve sağlık olarak mükemmel… İyi ata biner, iyi bir yüzücüdür, judoda siyah kuşaktır, iyi silah kullanır, zihni yeteneklerinde azalma olduğunu gösteren belirti de bulunmuyor.

Biden ve adını aklımda tutamadığım Japonya başbakanı ise 80’in üzerindedir.

Performans varsa sorun olmaması gerekir. İnsan vardır 55-60 yaşlarında zihnen ve bedenen çöker, insan vardır 80’in üzerine kadar gidebilir.

Bir konferansta provokatif çıkışlarıyla tanınan bir kadın benim dinazorluğumu konu yapmıştı. Haklısınız, demiştim ve eklemiştim: aptal olmaktan iyidir!

Kadın muhteşem zekasıyla kendisine aptal denildiğini anlamamıştı.

Gerçi kendisini anlıyordum. Bir saatten fazla süren bir konuşma yapmıştım. Anlattığım konuya hakimdim, konunun parçaları birbirine bağlıydı ve kağıttan okumadan doğrudan konuşuyordum. Kadın bu kadarını kaldıramamıştı anlaşılan…

Belirleyici olan performanstır ve performansın ne olduğu da bulunduğunuz alana göre değişir.

Dün üniversite kütüphanesinde birkaç aydır peşinde olduğum kitabı nihayet buldum: Socialist Register 2023. Dünya solunun yılda bir çıkan önemli bir kitabıdır denilebilir.

Kitapta Çin’deki mevcut çalışma rejiminin özelliklerini okurken kısa sürede bulunduğu sektörde dünyadaki büyükler arasına giren Huawei firması hakkındaki bilgileri öğrendim. Bu firmanın yeni teknikleri araştıran bölümündeki maksimum çalışma yaşı ne kadar biliyor musunuz? 34! Yaşınız 40’ı geçince kesinlikle bu alanda çalışamıyorsunuz.

Neden böyledir?

Genç yaştaki insan –hangi konuyla ilgilenirse ilgilensin- fazla şey bilmez ve dolayısıyla da düşünce tarzı kolayca klasik bilinenlerin dışına çıkabilir ya da başka türlü düşünmek daha kolaydır.

Her örnekte bu geçerli değildir. Mesela 20. yüzyılda fizikte gerçekleşen devrimlerin başlamasını sağlayan Max Planck, enerjinin sürekli değil paketler halinde yayıldığını bulduğunda 42 yaşındaydı.

Politikada durum farklıdır. 40 yaş gençtir ve yeterli tecrübeye sahip değildir.

Gorbaçov en genç SBKP Genel Sekreteri idi ama performansı hiç de iyi değildi.

Kılıçdaroğlu’nun sorunu yaşta değil, yaşadığı yerin kültürel özelliklerini anlamamaktadır.

Mesela sürekli olarak karşındakini suçlamak tipik bir Ortadoğu yöntemidir. Suçlamaların büyük bölümüne cevap vermeyeceksiniz, tersine karşı tarafı vurabileceğiniz noktalardan saldıracaksınız. Sürekli cevap verirseniz karşı tarafın alanında oynamayı kabul etmişsiniz demektir. Bu durumda kazanamazsınız.

Bu topraklarda yetişmiş bir insanın, kendisinin ya da ekibinin, bu tipik bölgesel mücadele yöntemini bilmesi gerekirdi. Öğrenmedi değil ama epeyce geç kaldı.

CHP’nin en büyük eksikliği yıllardan beri özgün bir çizgi oluşturmaktaki yetersizliğidir.

Bu eksiklik normal de sayılabilir çünkü kemalist anlayış, tıpkı marksist anlayış gibi belirli normların dışında düşünemez. Esas gücünü kendi kurduğunu geliştirmeye vermelisin anlayışını uygulayamaz. Başarı birden gelmez, bunu da anlayamaz.

Mustafa Kemal böyle yapmıştı ile Bolşevikler şöyle yapmıştı anlayışına yapışıp onları taklit etmek özünde aynıdır. Aradan yüz yıl geçmiştir ama hala aynı yerde dolaşmaktadırlar.

İslamcılar daha esnektir.

Tekrarlarsam: belirleyici olan performanstır, yaş değildir. Bunlar da bulunulan alana göre değişirler. Huawei’de en fazla 40 yaşında kişinin yaratıcı olamayacağı kabul edilirken, politika için 40 yaş henüz acemilikten çıkış yaşıdır denilebilir.

Bir ay kadar sonra 73 yaşım bitiyor, 74’e giriyorum. Bazıları hayli tanınmış 34 kitap yazdım, bu yıl içinde 35. (Çin sosyalizmi) biter. Hazır ama henüz yayınlanmamış olanlar da var. Sayı artabilir bu nedenle. 4-5 günde bir video yapıyorum, 184 tane oldu. Evvelki yıl Temmuz sonlarında başlamıştım, demek ortalama 4 günde bir video yapmışım. İzlenme sayısından fazlasıyla memnunum.

Halen çalışarak hayatımı kazanıyorum ve Facebook’ta arada bir gördüğüm fotoğraflara hayretle bakıyorum. Yaşları benden genç ama o nasıl bir göbek! Belirli bir yaştan sonra insanlar kendilerini kapıp koyuvermişler.

Bu durumda 60 yaş çok bile…

 

Yazının başlığıyla bitirirsem: CHP’de Kılıçdaroğlu’nun yerini alabilecek başka birisi olduğunu düşünmüyorum. Daha genç kişi, daha başarılı kişi demek değildir. Sorun partinin kendini yenilemesidir ki bunu da beklemiyorum. Tıpkı Marksistlerde olduğu gibi Kemalistler de kendi  paradigmalarının dışına çıkarak bunu yapamazlar. Aynı yerde dolaşır dururlar, yüz yıl öncesinden örnekler vermekle yetinirler.