Şuanda 50 konuk çevrimiçi
BugünBugün865
DünDün1181
Bu haftaBu hafta4543
Bu ayBu ay38280
ToplamToplam10154835
devrimcilik ve gevezelik PDF Yazdır e-Posta
Engin Erkiner tarafından yazıldı   
Cuma, 19 Mart 2010 19:59


Bugün aslında başka bir yazı yazacaktım, ama bir arkadaş “eylem şoförleri” yazısıyla ilgili olarak, “bu şoförlerin hiç birisinin yakalanmadığını yazmayı unutmuşsun” diye haber göndermiş. Bu nedenle yazının üzerinden fazla zaman geçmeden konuyla ilgili olarak hemen yazayım dedim.

1976-1977 arasındaki yaklaşık bir yıllık dönemde eylemler sırasında araba kullanan beş şoför vardır. (Mihrac Ural’ın “kadro”su Ali Ölçer’i saymıyorum. Eylemlere girmesi için “kadro” olarak gönderilmişti, ama hiçbir eyleme sokulmadı.) Bu beş arkadaşın kimisi bir eyleme kimisi birden fazla eyleme katıldı. Aralarında son derece soğukkanlı olanlar olduğu gibi arabayı duvara vuranlar da vardı. Her durumda hepsi o anki becerileri ölçüsünde ellerinden geleni yapmışlar ve o dönemde örgüte büyük katkıda bulunmuşlardır.

Önceki yazıda da belirtmiştim: eyleme girecek bir kişinin yerini bir başkası alabilir, ama şoförün yerini ancak başka bir şoför alabilir. O dönemde de ülkede ehliyet alan sayısı hayli az olduğu için devrimci ve güvenilir şoför bulmak hayli zordu.

Bu beş kişi hiç yakalanmadılar. Ya da şöyle söylemek daha doğru olur: iki tanesi daha sonra başka nedenlerle yakalandı ama, hapishane deyimiyle söylemek gerekirse, “bombaları patlamadı”. Kısa bir süre yatıp çıktılar.

Bunun bir nedeni haklarında daha önce ve daha sonra herhangi bir ifade verilmemiş olması ise, diğer nedeni de çenelerini tutmuş olmalarıdır. Girdikleri eylemler hakkında kimseye propaganda yaptıklarını duymadım. Eylemi, sadece o eyleme girenler ve bir de konuyla ilgili olanlar bilirdi. Hepsi bu kadar!

Propaganda örgüt adına yapılır, filanca ya da falanca kişi adına değil.

O yıllarda devrimcilik ile gevezelik birlikte bulunurdu. Devrimci olup da ne biliyorsan ve sık sık da abartarak başkalarına anlatmamak mümkün mü! Bu anlatımların polisin kulağına kadar ulaşması da zor olmuyordu. Polis, işkence dışında da önemli bilgi kaynaklarına sahipti.

Şoför, eylem sırasında teşhis edilmesi en zor olan kişidir, zira arabada oturduğu için onu kimse görmez. Bu nedenle kendisi gevezelik yapmamışsa ve hakkında da kimse ifade vermemişse, katıldığı eylemler nedeniyle suçlanması da mümkün olmaz…

Evet, hiç birisi yakalanmadı…

Son Güncelleme: Cuma, 19 Mart 2010 20:00