Şuanda 57 konuk çevrimiçi
BugünBugün734
DünDün2468
Bu haftaBu hafta14606
Bu ayBu ay15613
ToplamToplam10972940
İngiltere ve korona günlüğü PDF Yazdır e-Posta
İsmet Yüce tarafından yazıldı   
Salı, 24 Mart 2020 17:01


Sosyal medyada kendi adını Xeyro Ergönül olarak yazmış. Bilenen bilinmeyen medya ve şahsiyetler ilk ölen hasta ‘türk’ diye yazdılar, epeyce Kürd’de böyle paylaştı. Hayri Ergönül, Yarpız-Afşin ilçesinin Gözpınar köyünde bir Kürd. İngiltere’de ilk koronadan ölen 55 yaşında bir Kürd. Yurtsuzluğun kimliğini bile yok ediyor, başka bir kimlikle ölüyorsun. Buna olan Yurdun kabullenilmemesi veya bilinmemesini de eklemek gerek. Oysa bir Yurdumuz var. Hem Kürd hem de Kürd Alevi olmanın tarihsel trajedisini yaşamış bir isim. Ailesinin mezar yerini aramakla geçmiş İngiltere’de biten bir yaşam. On iki yaşında iken 1978 Maraş Kürd Alevi katliam-soykırımında Annesi Gule, Babası İmam ve abisi Hüseyin’i kaybetti. Evlerinde bulunan iki kişi daha katlediliyor, hiç birinin mezar yeri yok. Vahşet gözünün önünde yaşandı. Yazılarında ve anılarında bu vahşetin sonuçlarını ve yıllardır mezar arayışını ayrıntıları ile anlatmakla geçti. 18 Marat 2020, Newroz’dan 3 gün önce hayatını kaybetti.

Önlemler ve öneriler günlük değiştiği için  sadece o güne kadar olan bilgiler aktarılmış olur. Her gün saat beşte duruma göre Başbakan Boris Johnson’un yanında bazen sağlıkla ilgili bazen farklı temsilciler olsa da daha çok başbakan ile Hazine Bakanı: Rishi Sunak canlı yayında önlemleri ve yeni önerileri aktarıp soruları yanıtlıyorlar.

İlk açıklama durumun tam anlaşılmadığı veya öyle görülmek istendiğini andıran bir tarzda oldu ‘herd immuninty’ bu anlayışla ilan edildi. Anlamı ve içeriği anlaşılıp anlamsız bulunduğunda bu düşünceden vazgeçildi. Biraz da tehlikeli olabileceği tartışıldı. Çünkü bu kavramın anlayışına göre ‘toplu hastalığa yakalanarak bağışıklık sisteminin güçlendirilmesi’ deniliyordu. Risk anlaşıldı ve düşünce değiştirildi.

Merkez Bankası ‘Bank of England’ın şefi: Andrew Bailey ekonomik krizi azaltmak ve belli bir kontrol oluşturabilmek için faizleri önce 0,25’e birkaç gün gibi kısa süre sonra ise sembolik, banka tarihinde 365 yıldan bahsediliyor, ilk kez en düşük düzeyi olan 0,01’e düşürdü. Bu önleminde ekonomiyi düzelteceği sanılmıyor. Anlaşıldığı gibi nakit ve doğrudan yardımlarla millete destek veriliyor. Ekonominin yüzde 6 daralacağı yorumu da yapıldı. İngiltere gibi dünyanın 6.cı ekonomisi için oldukça yaşamsal ve büyük bir rakam.

Eczaneler ve marketler dışında eve ısmarlama sistemleri dışında bütün işyerleri, eğlence mekanları ve toplu bulunulan yerler kapandı. Londra metrosunun yarıya yakını ve ulaşım sistemlerinin yine yarıdan fazlası iptal edildi. Devlet çalışan nüfusun yüzde seksenin maaşlarını ödeyeceğini duyurdu. Son olarak Başbakan üç ay içinde bunu toparlayabileceğimizi açıkladı. Temenni mi gerçek mi göreceğiz.

Okullar konusunda da kararsız kalındı, bölge bölge virüs olduğu söylenen okullar önce kapandı. Sonra Galler ve İskoçya’da okullar hafta ortası bilinmeyen bir zamana kadar tatil edildiği açıklandı, aynı akşam, bütün gün düşünüldükten sonra cuma günü Newroz’dan bir gün önce İngiltere’de okulların tatil edildiği söylendi. Zaten öğrencilerin büyük bir kısmı okula gitmiyordu. Eğitime kısmen uzakta devam edileceği, bir kısım öğrenci için, özellikle  zorunlu hizmet görevlilerinin, sağlıkçı vb. gibi çocuklarının okula gidebileceği bildirildi. Sınavlar yapılayamayacağı içinde sonuçların yıl ortalamasına göre notların öğretmenler tarafında yapılacağı kararlaştırıldı.

En son 65 bin emekli sağlık çalışanı işe geri çağrıldı. Önlemlere, eğlence yerlerinin kapatılması kararı eklendi. Kira yardımı, ticari yardımlar vb. büyük bir paket açıklandı, daha da genişletilebileceği konuşuldu, sözü verildi. Nerdeyse yağma denilecek bir durum yaşandı. Görünen o ki halk kurallara pek uymuyor. Yeteri kadar yiyecek veya eşya buluyor, parası olmayanları düşünün ihtiyaç kadar alın dense de yığınsal alışlar sürüyor. Küçüklü büyüklü mağazalarda bütün raflar boş. Sayılı malzeme satışı başladı. İşyerlerine sınırlı sayıda kişi alınıyor. Sağlık önlemi olarak düşünülmüş, aradaki mesafeyi koruma amcı güdülüyor. Virüsün bir metreden biraz fazla uzaklığa yayılmadığı ortaya çıktığından, mesafeyi koruyun deniliyor.

Bu tarihte, Newroz 2020 bilinen virüse yakalan 4269 ve ölü sayısı 184’e çıktı. Hastalığa yakalananların, yeni vakaların, ölümlerin aciliyet durumlarının raporları gün gün kamuoyu ile paylaşılıyor. Fakat burada bir sıkıntı var, sağlık sistemi vaka tespit sistemi oluşturmadığı için acil başvurular ve çevresi üzerinde bu rakamlar oluşturuluyor. Avrupa ve Çin gib sürekli bir tespit faaliyeti olsa rakamın oldukça yükseleceği açıktır.

Bilindiği gibi şimdilik tedavi yok. Hastaların büyük bir kısmı rahat atlatacağı, ama nüfusun yarısının hastalığı geçireceği söyleniyor. Buradan anlaşılacağı gibi hiç bir sonuç net değil nerdeyse yorumlar üzeri hareket ediliyor. Sağlık sistemi ve organizasyonunda büyük eksikler var. Sağlıkçılar zor koşullar altında çalışıyor. Malzeme ve kadro eksiği diğer önemli sorunlar. Hükümet desteğin artacağını söylese de pratik bir adım şu anda yok.

Not: Başlık, Gabriel Garcia Marquez’in; ‘Kolera Günlerinde Aşk’ adlı kitabında esinlenmiştir. Konu nerdeyse aynen birbirine benziyor. Kitaptaki mutlu sonu geçte olsa bekliyoruz.